Медицински услуги
0898 817 037

100 Калории по-малко – сигурен път към успех в борбата с наднорменото тегло

Предизвикателство № 1 : Слез две спирки по-рано – Да изгорим 100 калории на ден чрез движение – отминало предизвикателство

Предизвикателство № 2 : Една седмица без fast food – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 3 : Една седмица без газирани напитки – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 4 : Една седмица без сладко – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 5 : Започни деня си с ритъм – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 6 : Една седмица без пържено – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 7 : Замени едно хранене с пълнозърнести храни -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук 

Предизвикателство № 8 :  Не пропускай закуската -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Ако сте преминали успешно през всички предизвикателства, вие вече сте поставили основите на здравослоното хранене и начин на живот. Остава само да приложите и последното основно правило, което е ключът към хубавата фигура и доброто здраве: Никога не преяждай!научи повече

Ако не сте успели да се присъедините към кампанията 100 калории по-малко на ден във Фейсбук, вие можете да преминете всички предизвикателства сами и да сложите началото на един по-здравословен начин на живот, който ще окаже положително въздействие не само върху фигурата ви, но и върху цялостното ви здравословно и психично състояние. С всяка изминала седмица ще се почувствате все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма!

Собственото ни  здраве, добро настроение и по-малко килограми  зависят изцяло от нас, от направените малки, но добре дозирани и премерени усилия.

Ако имате нужда от индивидуална програма и двигателен режим, може да запазите своя час сега на тел. 0898 817 037

–––––––––––––––––––––––––

През пролетта природата се обновява. Да обновим и ние себе си.  Можем да направим малко, но тази малка крачка всеки ден ще ни отведе далече. Да направим още днес първата крачка и да започнем да консумираме само сто килокалории на ден по-малко от тези, които ни трябват. Колко е това? Енергийният еквивалент на един килограм мастна тъкан са 7000 килокалории. Всеки ден сто калории по-малко е половин килограм по-малко от нашите тлъстинки за един месец. Струва ви се малко? Но това са шест килограма по-малко за година. Без мъчителни диети. Без гладуване. Здравословно отслабване по напълно естествен за организма начин.

Ако ядете по-малко, отколкото трябва, вие губите тегло.

Но внимавайте. Ако го направите прекалено бързо и рязко, тялото ви ще се опита да се адаптира. В края на краищата  то мисли, че умирате от глад и се опитва да ви държи жив! Това води до забавяне на горенето на калории. Тялото ви ще започне да произвежда по-малко топлина, започвате да се чувствате слаб, със забавени реакции или разсеян – това са все странични ефекти от борбата на вашето тяло да спести енергия. И ако положението стане достатъчно лошо, тялото ви ще започне да изпомпва хормоните на стреса, които правят премахването на мазнините още по-трудно! Затова диетите често могат да имат обратен ефект, ако се правят погрешно.

Какво представляват 100 калории по-малко на ден?

В рамките на един здравословен и балансиран режим на хранене, жените имат нужда средно 2000 ккал, а мъжете –  средно от 2500 ккал .

A груба ориентация за това как вашите изисквания на енергия може да се разпределят за деня е както следва :

Закуска: 20% ( една пета от вашия прием на енергия)

    Обяд : 30% ( около една трета от вашия прием на енергия)

Вечеря : 30% ( около една трета от вашия прием на енергия)

Напитки и закуски : 20% ( една пета от вашия прием на енергия)

Както можете да видите , всякакви напитки или закуска се прибавя към дневния прием. Ако ядете повече за закуска, обед или вечеря , може да се наложи да се откажа от някои от другите хапвания през деня.

100 килокалории представляват само 5% от ежедневния референтен прием на една жена (4 % за мъжете )

Не вярвайте на чудеса. Всичко е въпрос на здрав разум и желание

Има толкова много чудотворни формули за отслабване , хапчета и диети, че е трудно човек да опита всички. Пък и можем ли да прекараме целия си живот на диета?  Затова, най-добрият съвет е да се върнем към здравословния начин на живот и към добре познатите основи!

От какво трябва да се откажем? Това са само две-три квадратчета шоколад. Част от шоколадова вафла. Парченце мазна баничка. Три обикновени бисквити. Четвъртинка от парчето торта. Дресингът на салатата.  От всичко, което е пълно с калории, а не носи никаква полза за организма ни. Малко е, но е първата крачка към успеха.

Какво още може да направите – да бягате в парка в продължение на 15 минути, за да изгорите 100 калории или да направите една разходка с кучето си в продължение на 30 минути.

Или трябва да намалите приема на храна или да изгаряте калории с движение.

Ако не правите нищо повече от това да премахнете тези 100 калории от вашата диета, вие ще отслабнете с 6 килограма  за една година.

Повечето хора, които наддават на тегло правят точно обратното. Те бавно добавят все по-повече калории на ден и така неусетно трупат килограми . Загубата на тегло не е някакво чудо – то просто изисква малко здрав разум и последователност. Здравословното хранене прави точно това, помага ти неусетно да премахнеш тези сто калории повече на ден.

Истината е, че здравословният начин на живот, който включва физически упражнения и правилно хранене е единственият правилен път за постигане на твоята цел.

Да направим големи промени не е непременно най-добрият начин да отслабнете. В действителност, малки, постоянни промени могат да подобрят вашия дългосрочен контрол на теглото.

Това е и целта на кампанията 100 калории по-малко на ден. Да поставим началото и всички заедно да се уверим, че премахването на 100 калории на ден не е непреодолимо усилие, а успеем ли да превърнем в навик 8-те предизвикателства , които сме подготвили, пътят към успех е сигурен.

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова