Медицински услуги
0898 817 037

Лятото идва

dieta-otova-za-lyatotoПролетта е точно сезонът, в който трябва да се огледаме в огледалото и да помислим какво трябва да направим за идващото лято. Важно е да не форсираме събитията. Повечето от нас през зимата натрупват излишни 5-7 кг. За един месец е реално да се свалят 3-4 кг и за избавянето от излишните килограми са нужни 1-2 месеца. Имаме достатъчно време да въведем няколко правилни неща в ежедневието си, ако до сега не сме им обръщали внимание.

1. Да закусваме правилно. Закуската дава старт на обменните процеси, трябва да се закуси до един час след ставане от сън. Закуската зарежда с енергия организма и до следващото хранене не се чувства глад. Тя трябва да съдържа достатъчно белтъчини (яйца, млечни продукти) и бавно метаболизиращи се въглехидрати (пълнозърнести продукти) в рамките на 200-250 ккал.

2. Планиране на храненията. Правилно е да се храним 5 пъти дневно, като към основните хранения – закуска, обяд, вечеря, добавим две малки закуски по 100-150 ккал. Добре е продуктите, които ще влязат в менюто да бъдат планирани и доставени предварително, защото когато дойде време за хранене и нямаме приготвена храна, човек е склонен да похапне каквото и да е.

3. Да обядваме умно. Много важно е да отчитаме количеството мазнини в порциите. Честа грешка на хората, които обядват в близките до офиса заведения е, че не обръщат внимание на качеството на храната, а само на количеството. Едно нещо е само салата, а съвсем друго – салата полята с някакъв, обикновено майонезен, сос. Парче месо и неизвестно от какво направени „месни” пръчици – също са различни неща. Ние обръщаме внимание повече на обема на храната, отколкото на нейната калоричност.

4. Да вечеряме навреме. Времето за вечеря може да не е точно фиксирано, то се определя от времето, когато си лягаме за сън. Най-добре да се вечеря три часа преди лягане. Така на човек няма да му тежи стомахът, но и няма да има чувство на глад. Гладът не е добро приспивателно. Освен навреме, вечерята не трябва да е от тежки и мазни храни. Най-добър вариант – парче месо или риба, яйца, извара или друг източник на белтъчини. Като гарнитура само зеленчуци

5. Да преразгледаме порциона си. Добра работа ще свърши да премахнем от храната си подправените с майонеза сложнокомпонентни салати, полуфабрикати, които не разбираме от какво точно са направени. Ограничете или съвсем се откажете от свинско, овче месо и вътрешности. Допустимо количество масло на ден е 5 г (колкото половин кубче разтворим бульон), което може да добавите към вече готовото ястие за вкус. Вместо олио за подправяне може да използвате по-нискомаслени добавки – соев сос, доматено пюре (не и кетчуп), лимонов сок, ябълков оцет. Всичко това е вкусно и не толкова калорично.

6. Да се наспиваме. Недостигът на сън е един от рисковите фактори за затлъстяване и диабет. Ако добре сте си починали през нощта няма да се чувствате отпаднали и да ви се иска да се подкрепите с нещо сладко. Да се въздържите от нещо сладко е много по-сложно.

7. Научете се да различавате глада от апетита. При физиологичния глад човек е готов да изяде всичко. Апетитът е проява на психологичния глад, трябва да го различаваме, защото той може да е в основата на екстремно затлъстяване. Много хора също така не могат да различат глад от жажда. За това, когато не сте сигурни какво е, изпийте чаша вода, може топла напитка. И се нахранете, когато дойде планираното време за това.

8. Хранете се редовно. Разпространена заблуда е, че колкото по-малко ядем, толкова по-бързо отслабваме. Ако пропускате хранения през деня, недохраненият ви организъм ще го навакса на вечеря. Вие ще преядете, а голяма част от погълнатата енергия организмът ще си я запаси за гладни времена.

9. Повече плодове и зеленчуци. Необходимо е да се увеличи тяхната част в храната. Зеленчуците са нискокалорични и могат да се приемат в по-големи количества. От плодовете има някои по-калорични и от тях не трябва да приемаме повече от един брой.

10. Откажете се от много сладки храни. Те съдържат захар и много калории. За предпочитане са бавно разграждащите се въглехидрати, които съдържат и други полезни вещества, освен чисти калории. Имайте предвид, че рекламираните много полезни черен шоколад и кафява захар са също толкова калорични, колкото обикновените. Някои представени в рекламите диетични бисквити са почти два пъти по-калорични от обикновените. Четете етикетите.

11. Пийте редовно и достатъчно вода. Тя е много важна за правилното функциониране на организма. За съжаление повечето хора забравят да пият редовно вода и се сещат едва когато почувстват жажда. Тогава има дефицит от поне две водни чаши вода.

12. Станете от дивана и се раздвижете. Спортуването не само ще помогне в намаляването на килограмите, но стегнатите мускули ще изглеждат много по-добре. За да има някакъв ефект върху мастните запаси, физическата активност трябва да има продължителност над 40 минути. Изберете спортна дейност според вашето здравословно състояние, степен на затлъстяване, лични предпочитания. Един вид занимание, което подхожда на всички и не изисква специална подготовка е енергичното ходене.

Не се надявайте на чудо. Не бива да мислите, че намаляването на теглото може да стане без никакви усилия. Някои жени възлагат големи надежди на масажа и други подобни и СПА процедури. От масажа отслабва само масажистът и вашият джоб. Подобни неща могат да бъдат само приятно допълнение към основните мероприятия – корекция на храненето и движение.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова