Медицински услуги
0898 817 037

Винаги ли са полезни полезните храни и хранителни добавки

рибаВисоката концентрация в кръвта на омега-3 мастни киселини е свързана със значително повишаване на риска от развитие на рак на простатата, особено неговата високозлокачествена агресивна форма. Резултатите от изследването на специалистите от Fred Hutchinson Cancer Research Center (Сиатъл, САЩ), поставят под съмнение ползата за мъжете от редовната употреба на големи количества от богатата на тези мастни киселини мазна морска риба, както и на съответните биологично активни добавки.

При широкомащабното проучване е търсена връзка между рака на простатата и трите основни омега-3 мастни киселини-ЕРА (ейкозапентаенова киселина), DPA (докозапентаенова киселина), DHA (докозахексаенова киселина). Било установено, че високата концентрация в кръвта на трите мастни киселини, отговаряща на консумация на риба повече от два пъти седмично, е свързана със 71% повишен риск от високозлокачествен рак, 44% повишаване на риска от неговата нискозлокачествена форма и 43% повишаване на общия риск от развитие на простатен рак.

Получените резултати показват участие на омега-3 мастни киселини в канцерогенезата и това трябва да се отчита при препоръките за употреба на повече съдържащи ги продукти и хранителни добавки. Резултатите влизат в противоречие с приетата до сега гледна точка за положителното влияние на омега-3 мастните киселини върху здравето именно заради техния противовъзпалителен ефект. А се счита, че именно възпалителните реакции играят не последна роля в развитието и растежа на туморите. Освен това те се считат полезни за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и увеличаване продължителността на живота.

Друго изследване на омега-3 мастните киселини засяга употребата им от онкологично болни. При проучването се оказало, че при болни на химиотерапия тези мастни киселини повишават устойчивостта на раковите клетки към препаратите, използвани за лечение на онкологични заболявания.

Оказва се, че както и доста други полезни неща и мастните киселини трябва да се употребяват с мярка и с особено внимание при някои състояния. За да се възползваме в пълен обем само от полезните им качества, които им е дала природата.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова