Медицински услуги
0898 817 037

Доматите – ценен помощник на здравето ни

salata-ot-domatiИзследване на учените от Ратгерския университет (САЩ) показа, че употребата с храната на достатъчно количество домати или продукти, съдържащи домати, даже за кратък период от време, снижава рисковите фактори за заболяване от рак на млечната жлеза у жени в периода след менопаузата.

След настъпването на менопаузата рискът за развитие на рак на млечната жлеза се увеличава успоредно с повишаването на Индекса на телесната маса (ИТМ). Предишни изследвания доказаха, че високото ниво на адипонектин (хормон, който се отделя от мастните клетки и регулира мастната обмяна и нивото на глюкоза в кръвта) е свързан със снижаването на този риск.

Известно е, че употребата на ликопен (каротиноиден пигмент, който определя червения цвят на доматите), а също и съдържащите го продукти, способства за намаляване на маркерите на окислителния стрес в човешкия организъм, което намалява образуването на тумори, атеросклерозата и възпалението.

В новото изследване учените са изследвали неговото влияние върху концентрацията на адипонектина в кръвта. Участвали са жени в менопауза, с повишен риск за развитие на рак на млечната жлеза, с ИТМ – 30 кг/м2. В течение на 10 седмици те са приемали храна с голямо количество домати и общо съдържание на ликопен не по-малко от 25мг дневно (за норма се смята 5-10мг дневно, западната диета осигурява 0,6 – 1,6мг дневно).

Нивото на адипонектина в кръвта на участничките се е увеличил средно с 9%, като най-голямата концентрация на този хормон се е наблюдавала сред дамите, които не са страдали от затлъстяване. Това е свързано с по-високото му ниво преди експеримента.

Адипонектинът е един от многобройните хормони и регулаторни белтъци, които изработват клетките на мастната тъкан. До сега са открити повече от осемдесет. Чрез тях мастната тъкан управлява обмяната и дейността на организма. Неговата секреция се стимулира от инсулина.

Адипонектинът регулира:

  1. Енергийната хомеостаза и правилното запасяване с енергийни източници;
  2. Оказва противовъзпалителен и противоатерогенен ефект, а от там намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;
  3. Намалява синтеза на глюкоза от черния дроб и има защитна функция срещу хипергликемия и инсулинова резистентност, следователно предпазва от развитие на захарен диабет 2-ри тип;
  4. Има антагонистичен ефект срещу някои вещества, които поддържат възпалителните реакции в организма.

Не напразно го наричат пазител на здравето.

За разлика от останалите активни вещества, които произвежда мастната тъкан и които при затлъстяване увеличават своята концентрация, адипонектинът при затлъстяване силно намалява своето ниво в кръвта. А от там намаляват или изчезват и всичките му полезни и предпазващи ефекти.

Има начини да възвърнем нормалните концентрации на този пазител на здравето ни. Един от тя е да се преборим с наднорменото тегло и затлъстяването. Повишената физическа активност също покачва нивата му.

А сега се оказва, че доматената салата и българската лютеница могат ефективно да ни помогнат в това, без да се отказваме от горните методи.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова