Медицински услуги
0898 817 037

Полезните и неполезни съчетания на продукти

polezni-hraniТук няма да стане дума за популярното разделно хранене, което няма никаква физиологична основа. Съчетаното използване на някои продукти повишава тяхната усвояемост и ползата от тях.

Кое е полезно да се яде заедно?

Моркови и мазнини. Това е идеално съчетание. Каротинът, който е една от най-полезните съставки на морковите и жизнено необходим, е мастно разтворим провитамин и може да се усвоява само в присъствие на мазнини. За това салатата от моркови е най-добре да се подправи с растително масло, а яденето само на морков също е полезно заради фибрите и други елементи, но неговият каротин отива на боклука. Същото е валидно за всички зеленчуци, източници на каротин.

Месо и лимон. Съдържащото се в месото, рибата и други храни желязо най-добре се усвоява в присъствието на витамин С. Салатата е добре да се подправи с лимонов сок, а рибата се сервира с лимон.

Домати с растително масло. Доматите съдържат ликопен, силен природен антиоксидант. Той е мастно разтворимо вещество. За да се усвои по-добре, доматите трябва да се употребяват с растително масло. Най-добре тази комбинация се усвоява след термична обработка. По тази причина българската лютеница е от най-полезните храни на пазара. Салатата от домати с растително масло и сирене е отлично съчетание.

Мазна риба и зелени листни зеленчуци. Мазната риба съдържа витамин Д, а зеленината – калций. Витамин Д е безусловно необходим за усвояването на калция. Зелените зеленчуци са отлична гарнитура към рибата. По същият начин стои въпросът с едновременната консумация на риба и млечни продукти.

Ябълки с черен шоколад. Флавоноидите в ябълките заедно с антиоксиданта кверцетин в шоколада са отлична комбинация за подобряване на работата на мозъка, имунитета и кръвообращението.

Овесени ядки с портокалов фреш. Подобрява почистването на храносмилателния тракт, но не прекалявайте с тях. Могат да съдържат доста въглехидрати и калории. Същото се отнася и за добавянето на ябълка или сушени плодове.

Свинско с брюкселско зеле. Свинското месо съдържа достатъчно селен, а сулфорафанът от брюкселското зеле усилва неговото действие.

Домати и черен дроб. Доматите са богати на витамин С, който помага по-доброто усвояване на желязото от черния дроб.

Кисело мляко и зеленчуци. Зеленчуците могат да добавят значително количество витамини и минерали към и без друго полезното мляко. Прибавянето на ленени или сусамени семена ще съхранят баланса в храносмилателната система.

Авокадо и спанак. Растителните мазнини на авокадото значително ще помогнат за усвояването на лутеина и провитамин А на спанака.

Зелен чай и лимон. Полезните вещества в лимона ще увеличат ефекта на катехините от зеления чай. Но не повече от 3 чаши чай дневно.

Месо и розмарин. Розмаринът подчертава вкуса на месото. Доколко при неподходяща термична обработка може да намали образуването на канцерогенни вещества, според мен, е твърде спорно.

Яйца с домати и лук, приготвени с растително масло. Съдържат всичко необходимо за едно здравословно хранене.

Какво е най-добре да не се яде заедно?

Вино (или друг алкохол) със сирене. Алкохолът е много калориен продукт, повече от въглехидратите. Неговите калории се усвояват от организма много бързо и рядко се изразходват изцяло, защото се приема предимно вечер, когато физическата активност е намалена. Към тези калории се прибавят и мазнините от сиренето (калориите от тях също не са малко, а пийналият човек губи малко мярката за количеството изядена храна): при честа употреба увеличението на теглото е почти гарантирано. За сметка на съдържащата се в него сол сиренето води до задържане на вода в организма. И на сутринта може да се събудите с отоци. Ако ще употребявате алкохол най-добре го гарнирайте със салати.

Ягоди със сметана и шампанско. Пак алкохол, сметана (мазнини), ягоди (прости въглехидрати) – това е висококалорична бомба.

Сок и сладкиши. И двете съдържат много прости въглехидрати, много калории и предизвикват бърз скок на глюкозата в кръвта. След половин час отново си гладен (въпреки че може да си изял повече от половината от дневната си норма калории), защото кръвната глюкоза бързо ще се понижи от действието на инсулина. Подобна закуска няма да се отрази по най-добрия начин върху фигурата.

Месо с яйца (яйца със сирене). Тази комбинация някъде се употребява традиционно за закуска. Но това е съчетание на белтък с белтък. По-добре да се комбинира белтък със сложни въглехидрати.

Сандвичи с бял хляб. Белият пухкав и уханен хляб съдържа почти само калории. За предпочитане пред него е пълнозърнестият. Той съдържа много фибри и даже ще нивелира действието на не съвсем полезните мазни колбаси в сандвича.

Простите правила на здравословното хранене могат да се усвоят от всеки и да се превърнат в начин на живот. Където няма да ви се налага всяка пролет или преди всеки празник спешно да отслабвате.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова