Медицински услуги
0898 817 037

Любителите на анаболи ги грози оплешивяване и импотентност

anaboliВ днешно време много мъже мечтаят да изглеждат като атлети. Повечето от тях са уверени, че за да се доближат до идеалната фигура е необходимо да приемат анаболни стероиди.

Да се заставят едва забележимите мускули да изглеждат като на културист може по два начина: естествен и „химически”. Вторият начин е по-лесен. Специалните препарати са способни да направят от най-хилавия тинейджър Шварценегер. Но с какво трябва да се разплаща за вълшебното превращение?

Анаболните стероиди на пръв поглед изглеждат много привлекателно. Те усилват процесите на белтъчната и минерална обмяна, помагат за усвояването на веществата, от които се строят мускулите, като същевременно забавят и намаляват тяхното разграждане. И в резултат нараства мускулната маса и се увеличава издръжливостта и силата. Те се използват за лечение на редица заболявания. Но, както е казал още Хипократ, само дозата прави едно вещество лекарство или отрова. В случая с анаболите не може да се говори изобщо за спазване на някаква дозировка. Фитнес-маниаците ги употребяват в няколко пъти по-високи дозировки от приетите в медицината и често ги комбинират.

Проблемът е там, че за да доведат до големи мускули анаболите трябва да се комбинират с тежки силови тренировки и усилено белтъчно хранене. Силата и издръжливостта появили се под тяхно въздействие скоро падат до изходното ниво. Това принуждава трениращия да увеличи дозата.

Много потребители на анаболи в мечтите си се виждат като Шварценегер. На практика стероидните културисти, особено тези, които са започнали употребата им в юношеска възраст, изглеждат не съвсем привлекателно. Те имат лоша кожа, ранно опадане на косата, гинекомастия /нарастване на млечните жлези у мъжете/, преждевременно преустановяване на растежа, проблеми с потентността, неуправляема агресивност. Колкото в по-млада възраст започне употребата, толкова е по-голям рискът от странични ефекти.

Има и по-сериозни отдалечени ефекти. Например, хиперстимулация на имунитета /и риск от възникване на автоимунни заболявания/, увреждане на черния дроб, увеличаване на нивото на холестерола, проблеми със съдовете, нарушения на сърдечната дейност /до внезапна сърдечна смърт/. Анаболите способстват и за повишаване на травматизма. Ставните връзки и сухожилията не успяват да се адаптират към бързо растящите мускули и увеличените натоварвания. След прекратяване на приема изчезват и повечето вредни ефекти, но някои изменения са необратими.

Друга опасност е, че инструкциите за употреба се получават по фитнес-клубовете от не съвсем компетентни хора. Самите препарати също се купуват там на ръка или по Интернет и не е ясно какво и колко съдържат и дали това, което е отбелязано на опаковката отговаря на действителността. Добре ще е, ако вместо истински препарат ви „пробутат” безобиден прах. А може да получите нещо доста по-опасно. Нерядко на неопитните купувачи им продават ветеринарни препарати или нестерилни разтвори за инжекции, правени кой знае къде.

Струва ли си бързо достижимата красота да жертвате здравето си? Разбира се да построите тялото на своите мечти не е проста задача, но по-добре да го направите с помощта на правилна тренировка и хранене, а не на химията.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова