Медицински услуги
0898 817 037

Ниско кръвно налягане и самочувствие

nisko-kravnoПовечето хора са загрижени от повишеното кръвно налягане. Но и налягане под нормалното може да е причина за лошо самочувствие.

Хипотониците са много и често страдат поради по-ниското си кръвно налягане. Главоболие, слабост, вялост, потливост и чувство на студ в ръцете, апатия, световъртеж, сърцебиене, трудно понасяне на резки промени на времето, особено на горещина и задух, понякога дори до колабиране. Може да се отрази дори на характера: у мъжете се появява раздразнителност и гневни избухвания, у жените – плачливост и склонност към излишна драматизация на житейските ситуации. Всичко това значително вгорчава живота и ви кара да се чувствате болни. Оказва се, че е много по-лесно да се понижи кръвното налягане на хипертониците. Има достатъчно лекарствени препарати и други мерки, които да им помогнат.

Първичната хипотония, която не е свързана с налични други заболявания, се появява при нарушена регулация на малките съдове. Те имат снижен тонус и увеличен просвет, кръвта не се преразпределя правилно в тялото и мозъкът остава с понижено кръвоснабдяване. Това особено остро може да се почувства при рязко ставане или навеждане или след обилно похапване.

За мъже ниско се смята кръвно налягане под 100/60 мм, за жени – под 95/60. Понякога това налягане може да се счита за вариант на нормата, ако човек го понася добре и то не предизвиква дискомфорт. Подобна физиологична хипотония се наблюдава при млади хора, спортисти и водещи активен начин на живот,  живеещи високо над морското равнище, заполярието или тропиците.

Лекарства срещу ниското кръвно налягане почти няма и помагат на малко хора. Ако се чувствате добре не е необходимо да прибягвате до специални мерки за нормализиране на налягането.

Сред другите мерки се споменават т.нар. адаптогени ( женшен, елеутерокок, аралия, левзея), които повишават тонуса на организма, но на съдовете действат индиректно и не винаги. Кофеинът у някои хора повишава съдовия тонус, но има диуретично действие, което намалява обема на кръвта и неутрализира тонизиращия ефект. За това консумацията на кафе трябва да се придружава с голяма чаша вода.

С цел попълване на съдовия обем се препоръчва пиенето на достатъчно течности. Препоръчва се сутрин 5-15 минути преди ставане да се изпие половин литър вода. Това може да помогне за няколко часа да се чувствате нормално. Може да се добави малко сол във водата. Натрият в състава на солта задържа течности в организма, което спомага за поддържане на нормално кръвно налягане. Същият ефект има и подсолен айран.

С цел повишаване на съдовия тонус много полезно е контрастното обливане с вода. Започнете с неголеми разлики в температурите, постепенно стигнете до разлика от 10-15 градуса. Винаги завършвайте с по-хладна вода.

Физическата активност също помага да се поддържат съдовете в добра форма. Най-лесно е да се занимавате с гимнастика в къщи, да карате велосипед, или поне да изминете пеша 3-4 км всеки ден – всичко е от полза.

Понякога билковите чайове също могат да свършат работа.

– 1 чаена лъжичка наситнен розмарин залейте с 300 г вряща вода за половин час, прецедете и пийте всяка сутрин по половин чаша.

– Напитка от сушени корени на китайски лимонник.

– 1 ч.л. нарязан пелин се залива с 300 мл вряла вода, стои 1 час и се прецежда. Пие се от запарката 3 пъти на ден по 100 мл. В продължение на 3 месеца.

За предпочитане е билковите чайове да бъдат само от една билка. Многокомпонентните билкови смеси не се знае какво точно съдържат, как всички тези  вещества могат да взаимодействат помежду си и какъв ефект да постигнат. В един такъв случай предизвикаха неконтролирумо уриниране на всеки 10-15 минути с обезводняване и още по-голямо спадане на кръвното налягане.

Подправки – куркума, канела, карамфил, кардамон, горчица, хрян, джинджифил. Повишават активността на жлезите с вътрешна секреция и свиват съдовете, с което повишават налягането.

Алкохолът – има разнопосочни действия върху съдовете и не се препоръчва при проблеми с налягането и съдовия тонус.

Като бонус за изпитваните неудобства остава обещанието, че ще живеете по-дълго.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова