Медицински услуги
0898 817 037

Хранене при някои професии – четвърта част

Шумни производства

Aircraft-noiseМного професии нанасят вреда на слуха. За него са пагубни всички шумни производства, работа с микрофони, много време прекарано редом с включени тонколони, а също и често посещение на дискотеки и заведения с гръмка музика. Всички силни звуци, ако ги слушаме редовно могат да понижат остротата на слуха. Рецепторните клетки на ушите ни са много чувствителни и веднъж загинали никога не се възстановяват. Как можем да им помогне преди да са стигнали до там?

Последните научни изследвания доказват, че някои хранителни продукти могат да намалят проблемите със слуха.

1. Последното твърдение се отнася към хипохолестероловата диета, която се назначава за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Различни биохимични изследвания показали, че намаляването на холестерола и на някои липидни фракции в кръвта се бори не само със съдовите болести, но и с намаляването на слуха. С помощта на подобна диета може да се подобри възприемането на звука с 25-30 децибела. Не лош резултат като се има предвид простотата и безопасността на лечението.

2. Необходимо е да се намали количеството на животински мазнини.

3. Да се намали количеството на приеманата сол. Последната препоръка на диетолозите е тя да достига не повече от 5 г на ден. Това се постига с избягването на много солени туршии, пушени меса, колбаси, готови сосове, консерви. Строго да се контролира колко сол се слага в храната и тя да не се соли допълнително.

4. В допълнение към слабосолената диета се препоръчва да се изключат храни и напитки, съдържащи кофеин. Той може да се отрази на електролитния състав на ендолимфата в ухото и да снижава слуха.

5. Същото се отнася и за алкохола. Спирта оказва пряко токсично влияние върху клетките, които възприемат звука. Тези чувствителни рецептори просто загиват от алкохола. Това важи не само за концентратите, но и за бирата и слабоалкохолните коктейли.

6. При всички случай избягвайте комбинацията от вредности. Това се отнася най-много до едновременното действие на силни звуци и алкохол.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова