Медицински услуги
0898 817 037

Зимните тлъстинки

ZatlastyavaneКилограмите натрупани през зимата много от нас не приемат сериозно – нищо страшно, нормален физиологичен процес, всички пълнеят през зимата. От една страна е така, от друга – това не е повод да се докарваме до състояние на затлъстяване.

От гледна точка на физиологията през зимата се наблюдава известно забавяне на обмяната на веществата. В организма започват да преобладават анаболните процеси, изядените калории се слагат за запас за гладни дни. Еволюционно така се е получило, че в студеното време на годината топлокръвните организми са длъжни да запасяват енергия. През зимата е трудно да се намира храна и всяка калория се пази. Пада температурата на околната среда и за да се съхрани топлината, на организма е нужно да създаде бариера от подкожна мастна тъкан. Това е атавизъм, който сме получили от предците си и който им е помогнал да оцелеят. Ние вече не тичаме голи след мамутите, имаме достатъчно храна и топли дрехи, не ни се налага ежедневно да изминаваме километри пеша в търсене на някаква храна, но това е така само от нищожно малко време в сравнение с десетките хиляди години на глад и оскъдица. И еволюционно създадената адаптация си взима своето. Намаляването на светлата част на деня рефлекторно пуска механизма за увеличаване на теглото.

За нормално се смята натрупването през зимата на 3-4 кг. Ако са повече, това вече изисква предприемане на мерки. Но ако тези 3-4 зимни килограми се появят у човек с наднормено тегло, той леко пристъпва в границите на 1-степен затлъстяване, а с това започват и всевъзможните проблеми със здравето – сърдечно-съдови, ставни, захарен диабет 2-ри тип. За това е необходимо със съзнателни действия да се спре механизма на зимното натрупване на мастна тъкан, а по възможност и да се обърне в обратна посока.

Най-главното е да не се поддаваме на рефлексите. Когато денят намалява и всичко наоколо е толкова мрачно, в опит да преодолеем зимната депресия търсим най-простия и достъпен начин да си доставим малко удоволствие и да се почувстваме по-щастливи – храната. Консумацията на сладко и мазно предизвиква изработването на хормоните на удоволствието. Но тях можем да ги получим и по по-здравословен начин. Да посетим фитнеса, плувния басейн или занимания по танци. Това е и движение, и тактилни усещания, които също повишават изработването на хормони на удоволствието. Психолозите препоръчват за запълване на дефицита от тактилни усещания да си вземем домашен любимец, да разширим социалните си контакти. Добър ефект може да се получи от масаж, контрастни обливания, сауна.

Ако няма заплаха от затлъстяване не е добре през зимата да се започва диета, това само ще увеличи стреса и депресията. Но трябва нещо да се направи. Бавно и постепенно, всекидневно леко да се намали количеството храна и тя да се разпредели равномерно през деня. Да се заменят бързите въглехидрати на полезни. Вместо торти и сладкиши яжте сушени плодове и шепичка ядки. Един банан и две квадратчета тъмен шоколад ще повишат продукцията на хормоните на удоволствието. Избягвайте автоматичните  похапвания с нещо сладко между храненията. Но всичко трябва да е с мярка. Намерете своята и зимата вече няма да е опасен сезон за вашата красота и здраве.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова