Медицински услуги
0898 817 037

Някои митове около спортното хранене

hranene-sportВариациите на митовете около спортното хранене са широко разпространени. Те възникват на базата на не добро познаване на въпроса. Тези, които най-малко познават нещата, обикновено се смятат за длъжни да изкажат мнение по тази тема. Ако ги попиташ какво е това, едва ли ще могат да дадат някакво ясно обяснение.

За това като начало трябва да уточним какво се разбира под спортно хранене. Това са група хранителни добавки, попълващи недостига на важни вещества, необходими за активно трениращи спортисти за достигане на върхова спортна форма и по-високи резултати. В него влизат белтъчини и аминокиселини с различен произход, въглехидрати, ненаситени мастни киселини, витамини и минерални соли, креатин, карнитин и др. Метаболизмът у спортистите е значително ускорен и нуждата от различни вещества е по-голяма. Тази потребност не може да се попълни от обичайната, дори много качествена храна. Спортното хранене не е замяна на обикновеното рационално хранене, а негово допълнение.

Основните митове:

Мит 1. Известна марка производител – излишно скъпи добавки, всичко се прави от едни и същи суровини. Наистина производителите на суровини за спортни добавки в света не са чак толкова много. Но фирмите, които държат на името си, избират от кого да ги купуват. И го проверяват за качество. Съставът на техните продукти не само точно е описан на опаковката, но и реално се съдържа вътре. Това е валидно не само за основните ингредиенти, но и за второстепенните добавки – ароматизатори, подсладители, стабилизатори, регулатори на вкуса и киселинността, антислепващи агенти. Стабилното и постоянно качество, съхранението на вкуса и хранителна стойност на продукта се дължат изцяло на тях. Известните марки държат на репутацията си, направили са големи инвестиции в бизнеса с намерение да се задържат дълго на пазара, за това следят стриктно за качеството. Разбира се, не трябва да се прекалява и с цените за това качество. Но при слабо известни производители с много ниски цени едва ли можем да претендираме за някакво качество. Добре ще бъде, ако тяхната продукция поне не е вредна за здравето. Дали съдържа всичко, което е написано на опаковката, също не е много ясно. Възможно е да съдържа и необявени на опаковката съставки, които да са в забранителния списък за спортисти, да са забранени изобщо за употреба или никому неизвестни неясни вещества. Така, че за парите си не само може да не получите нищо, но и да си докарате болест. Отдавна е известно, че евтино и качествено няма как да се получи. За да избегнете двата варианта, придържайте се към златната среда. При най-скъпите добавки има известно доплащане за известността на марката. Има доста известни производители с напълно приемливи цени. Като добавка към този съвет добре е да прецизирате списъка на добавките, които приемате. Изхвърлете от него дублиращи се вещества или такива, за които не е много ясно дали изобщо имат някакъв доказан ефект или ги пиете по подражание и съвет на други хора.

Мит 2. Спортното хранене е само за бодибилдърите. Това са добавки, които са необходими не само на бодибилдърите, а на всички, чиято физическа активност превъзхожда тази на редовите граждани.

Мит 3. Спортистите могат и без добавки (Може да се яде месо.) Организмът извлича от храната всичките необходими компоненти. Но при повишени потребности обикновената храна се оказва недостатъчна. Например протеините. При активни тренировки са нужни по 2 г/кг собствено тегло. Ако трениращият е 90 кг, са му нужни 180 г белтък на ден. За да го получи трябва да изяде 1 кг месо или сирене. А ако е по-тежък? Как при трикратни тренировки в условията на спортен лагер един тежкоатлет може да си набави 5000 ккал. Трябва постоянно да яде, а кога ще тренира. За това трябват спортните добавки.

Мит 4. Спортното хранене – това е пълна химия. Ако под това се разбира нещо, което е чуждо на нашия организъм, тове е груба грешка. Почти всичко от спортните хранителни добавки е съставено от вещества, които присъстват в нашата обичайна храна и в нашия организъм, само че се приемат в очистена и концентрирана форма. Те не внасят в организма някакви чуждородни примеси, а запълват недостига на  обичайните за нашия метаболизъм участници. Протеинът – това е белтък. Аминокиселини – съставните части на всички белтъчни молекули. Креатин, карнитин – има ги в месото, организмът може също да си ги синтезира сам за своите нужди. За витамините и минералите е ясно. При положение, че повечето от тях присъстват в достатъчни количества в природни източници, то да се получат от тях е най-лесно. Кой ще почне да ги синтезира изкуствено като това е по-бавно и много по-скъпо? Но дори и да са синтезирани в колба, те са същите като природните вещества.

Мит 5. Спортното хранене е вредно за здравето. Тук вече се срещат всякакви фантазии на хора, които нямат и понятие от темата. Стига се включително до твърдения, че „от всички ваши протеини се получава импотентност”. Доста хора бъркат допинга със спортните хранителни добавки. Ако трениращият се наблъска със стероиди, може да се стигне до импотентност. Но това са съвсем друг вид вещества, които са забранени за употреба в спорта. За съжаление във фитнес-клубовете и по Интернет могат да се купят добавки, съдържащи всякакви забранени и съмнителни вещества. Какъв ще бъде техният ефект трудно е да се предвиди, но може всичко да се очаква. Освен това дори и естествените и обичайни за организма вещества, приемани допълнително, при неправилна и неумерена употреба, могат да предизвикат  неприятни следствия. За това основно правило е да се четат внимателно инструкциите и противопоказанията и да не се превишава препоръчаната дозировка. За хората страдащи от бъбречни заболявания, бъбречна недостатъчност, индивидуална непоносимост към някои съставки, по-добре е да се откажат от тяхната употреба. За здравите хора то е безопасно и не е причина за импотентност, проблеми със задстомашната жлеза, гърчове, чупливост на костите и други небивалици, разпространявани по сайтовете. Главното е да избирате качествени продукти, с известен произход и да спазвате инструкциите.

Мит 6 . Спортното хранене на всички действа еднакво (ако на мене не ми действа, значи е фалшификат). Всичко е индивидуално, зависи и от много странични фактори. Ако активно тренираме, нашият организъм има нужда от повишено количество аминокиселини, въглехидрати, полезни мазнини, витамини и минерали и той ще ги усвои веднага от добавката. Тогава ще има ефект. Ако водим пасивен начин на живот с малко движение, приемът на спортни добавки ще бъде безполезен или ще се включи в причините за затлъстяване. При всички случаи, ако според вас не усещате ефект (Какъв?) трябва да преразгледате тренировъчната си програма и режима на хранене. Дали нямате нереалистични очаквания? За съжаление само приемането на богати на протеин добавки не е в състояние да увеличи обема на мускулите, без интензивни силови тренировки.

Мит 7. От спортните добавки се пълнее. Хранителните добавки съдържат определено количество калории, които задължително трябва да се включат в дневната сметка. Това доста хора го пропускат и мислят, че щом е добавка, то може да се консумира колкото искаш. Само водата не съдържа калории.

Спортното хранене няма да направи от вас Шварценегер само за една тренировка, но ще ви помогне тренировките да са по-ефективни.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова