Медицински услуги
0898 817 037

Диета против остаряване – 2 част

dieta-protiv-starost-2Мисълта за ползата от аскетизма не е нова. Една от почти всеобщо приетите теории е, че нискокалоричната храна заедно с умерените физически натоварвания забавя стареенето и удължава живота. Сред дълголетниците се срещат всякакви хора, и закоравели пушачи, и непоправими пияници, и любители на кафето, изпиващи по една кана на ден, и въпреки всичко са живели дълго. Единствено сред дълголетниците не могат да се намерят хора, които обичат много и вкусно да си хапнат.

Опитите на американските учени ни убеждават, че намаляване само с 8% калоричността на храната забележимо е подобрило здравословното състояние на мишките. А намаляването с една трета е удължило живота им с 10-20%. Опитите с маймуните макак са показали същото. Индивидите на нискокалоричен порцион по-рядко са боледували от диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и са живели по-дълго от техните събратя с неограничено хранене.

Мащабни изследвания при хората едва ли скоро ще се проведат. Те ще продължат много десетилетия или столетие и трудно ще се намерят желаещи да участват в него. Но неголеми наблюдение се провеждат. На доброволци с наднормено тегло (не и със затлъстяване) в течение на половин година са намалили употребените калории с 25%. Признаците на дълголетие – нивото на инсулина и телесната температура, са се понижили.

Нискокалоричната диета не значи да се гладува. Достатъчно е да се намали 10-15% от калоража. Да се консумират много обемни храни – плодове, зеленчуци, зърнени храни. По-малко животински храни и мазнини. Да се избягват рафинирани продукти, сладки десерти, газирани напитки и други източници на празни калории.

Продукти-защитници

Има редица продукти, които реално влияят върху продължителността на живота. Почти всички влизат в средиземноморската диета.

1. Зехтин – Ненаситените мастни киселини (те в зехтина са 3,5 пъти повече, отколкото в другите масла) имат профилактично действие върху сърцето и съдовете, нормализират кръвното налягане, защитават от диабет и затлъстяване.

Олеиновата киселина стимулира генът, потискащ активността на раковите клетки.

2. Риба – Съдържа много полиненаситени мастни киселини омега-3. За съжаление ядем малко риба, 200% по-малко от японците, които имат най-дългата средна продължителност на живота в света.

3. Червено вино – Французите смятат, че червеното вино лекува всички болести, освен алкохолизма. То съдържа много антиоксиданти. Факт е,че французите при по-голяма консумация на мазнини боледуват няколко пъти по-малко от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с другите западноевропейци. Но има едно важно правило – за жените не повече от една чаша, а за мъжете – от две.

4. Млечни продукти – кисело мляко, сирене, извара. Това са най-добрите балансирани източници на калций и фосфор.

5. Орехи – имат много полезни мазнини, оказващи добро влияние върху сърдечно-съдовата система. Богати са на витамин С (повече от касиса или цитрусите) и важния за профилактика на стареенето витамин Е, витамин А и витамини от група В.

6. Пресни сурови плодове и зеленчуци – източник на витамини и фибри. Последните изчистват червата, намаляват нивото на холестерола, извеждат от организма соли на тежки метали и други химични вещества.

Всичко е отдавна познато, всички го знаят, но защо не го правим?

Научете повече в част 1 – Диета против остаряване

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова