Медицински услуги
0898 817 037

Прости начини да си укрепим имунитета

heanene-imunitetИмунитетът е способността на организма да се пази от чужди клетки, причинители на инфекции и чуждовидови белтъци. Признаци на наличие на проблеми с имунната система са честите простудни заболявания и различни инфекции, продължително повишаване на температурата, синдром на хронична умора, болки в ставите и мускулите, нарушения на съня, често главоболие, появата на обрив по кожата – това са поводи да започнем да укрепваме защитните сили на организма си.

Системата на имунитета зависи наполовина от наследствеността и наполовина от начина на живот. Трите опори, на които се държи имунитетът на човека са здравият сън, физическите натоварвания и балансираното хранене. Но за това се замисляме едва след като се разболеем. Да си пазят здравето и да си укрепват имунитета е важно за всички, особено в преходния сезон между зимата и пролетта и ако сте прекарали няколко заболявания през тази зима. Самостоятелно да се приемат имуностимулатори не бива в никакъв случай, но съществуват допълнителни начини да си укрепим организма.

Храненето е залог за защита от бактерии и вируси и важен фактор способстващ укрепването на защитните сили на организма. То трябва да бъде максимално рационално и балансирано, достатъчно по количество и без дефицит на някои съставки. В менюто са длъжни да присъстват животински и растителни белтъци. Основните фактори на имунитета са имуноглобулините, които са белтъчни молекули и дефицит на някои аминокиселини може да се отрази на техния синтез. Животински белтъчини се съдържат в месо, риба, яйца, млечни продукти, а растителни – най-много в зърнените храни и варивата. Благотворно влияят на имунната система черен дроб, морски дарове и подправки – джинджифил, карамфил, кориандър, канела, кардамон, куркума, дафинов лист и хрян.

За укрепване на имунитета са необходими витамини и минерали, най-добре получени по естествен път чрез храната. Витамин А има във всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци, сирене, извара, черен дроб, яйца. Витамин С – в цитруси, шипки, кисело зеле, червени чушки, магданоз. Витамин Е – в растителните масла и ядки. Витамини от група В – в пълнозърнести храни и варива, яйца, зелени листни зеленчуци, ядки.

От микроелементите положително действат на имунитета цинкът /риба, месо, черен дроб, ядки, фасул, грах/ и селенът /риба и други морски продукти, чесън/. Желязо, мед, магнезий – се съдържат в месото, яйцата, ядки, варива и шоколад.

Цигарите и алкохолът не просто сриват, а направо убиват имунитета. Ако с цигарите всичко е просто и еднозначно – трябва да се прекрати пушенето и да се избягва тютюнев дим, то при алкохола има изключение – сухото червено вино е полезно за имунитета, но максимално допустимата дневна доза е 50-100 мл.

Подготовката за зимния сезон трябва да се започне навреме с усилване преди всичко на неспецифичната защита. Закаляването е тренировка на лигавиците да реагират бързо и правилно на рязката смяна на температурата. То може да се прави по различни начини, като най-просто е да се прави обливане на различни части с вода с контрастна температура.

Стресът е един от враговете на имунитета. Най-опасно е, когато човек изобщо не може да се справи със своите емоции. Съществуват различни психологични начини за справяне със стреса, за формиране на спокойно отношение към всичко в заобикалящата действителност. По-често си напомняйте, че ако не можете да измените дадена ситуация, приемете я като даденост. Друг по-нов начин е методът за стимулация на мозъка за нормализиране на дейността му.

Ако все пак сте принудени понякога да преживявате стрес, компенсирайте го със смях. Той влияе на организма така благотворно, както физическите натоварвания: снижава кръвното налягане, избавя от стреса и укрепва имунната система, подобрява апетита, понижава нивото на холестерола.

Достъпен начин за повишаване на имунитета е и сексът.

Ако не можете да реализирате всичко казано до тук, можете да си вземете за домашен любимец котка. Тя също увеличава съпротивляемостта на своя стопанин към стрес и спомага да се преживеят всички зимни дни по-лесно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова