Медицински услуги
0898 817 037

Диета по кръвна група

dieta-kravna0grupaНа кого от нас не се е искало да отслабне бързо и с минимални усилия. По медиите постоянно текат съобщения за нови чудо-диети, от които килограмите ще се стопят пред очите ви. „Откажи се само от един /два, три/ продукт и ще свалиш 30 кг за месец.“  „Яж тази супа всеки ден и ще имаш плосък корем.“ Всеки ден се появяват твърде съмнителни нови диети. Някои от тях са безполезни, други скъпи, а трети – направо опасни.

Една от тях е диетата по кръвна група. Тя беше сензация преди няколко години, възможно беше да завоюва и по-широка популярност, ако не беше едно „но“ – нейната абсолютна безсмисленост. Според теорията на американския натуропат Питър д,Адамо, хранителните продукти се делят на полезни, неутрални и вредни за човешкия организъм в зависимост от неговата кръвна група. Според него причината е в това, че различните кръвни групи  в хода на еволюцията не са се появили едновременно. Човекът е сменял вида на занятията си: хората ловували, след това са се занимавали със земеделие, а след това всичко се смесило. И д,Адамо решил: кръвната група до такава степен определя биохимията на тялото, че:

–   Носителите на най-древната нулева група добре ще понасят месна диета, трябва да избягват тестеното и да се занимават с аеробика;

–   Хората с А кръвна група – вегетарианско меню, месото при тях няма да се усвои и ще се отложи като излишни килограми; трябва и да медитират;

–   Ако в съдовете им тече кръв с В група, те са всеядни;

–   А ако имате еволюционно най-младата АВ кръвна група, за вас ще е подходяща екзотиката – молюски, водорасли, тофу.

Звучи солидно. Само че няма нищо общо нито с антропологията, времето на поява на кръвните групи и вида на занятие на древните хора, нито с физиологията и биохимията. И тази диета веднага беше оборена от медиците и антрополозите. Няма доказателства, че между делението на кръвта на групи и типа на храненето има връзка. Физиолозите отбелязват, че кръвните групи са доста повече. Избраната система АВО е най-често използваната практически при кръвопреливане и за това е най-известната. Повечето хора са чували само за нея. Но подобни системи от кръвни групи съществуват над тридесет, наскоро откриха нова.

Менюто не се е изменяло толкова рязко, това е многовековен процес. Човекът се е оформил като всеяден вид и това му е помогнало да оцелее. Между другото с изследвания при шимпанзета и бонобо и метода на молекулярния часовник е доказано, че група А е най-древната, след нея са се появили група В и нулевата /точно обратното на твърденията на д,Адамо/. В различни части на света човешките общества са се развивали в различни срокове и са възприемали различни начини на добиване на хранителни продукти и хранене. Докато едни все още са ловували и събирали в гората, каквото намерят, други вече са сеели жито и са отглеждали домашни животни. Разсъжденията на Питър д,Адамо са основани на спекулативни изводи от измислени факти.

Има и друг момент. Ако например жена с А група обича да похапва месо, а трябва да премине на вегетарианско меню насила, стресът едва ли ще поправи здравето ѝ. Ако човек има различни алергии и непоносимости – глутенова ентеропатия, лактазен дефицит, алергия към други хранителни продукти, спазването на този режим е вредно. Храненето трябва да е съобразено с действителните непоносимости. Лекарите препоръчват на хората с глутенова непоносимост да не консумират зърнени храни, независимо от кръвната им група. Широко известен е фактът, че не-европеидите не понасят мляко, защото ензима лактаза в червата е изчезнал. /това е факт и при множество представители на европеидната раса, независимо от кръвната им група/. Въпреки това д,Адамо препоръчва на хората с кръвна група В от азиатски произход да включат млякото в менюто си. Последователите му с такъв дефицит ги очакват болки в корема и диария.

Мнозинството хора даже не знаят коя е тяхната кръвна група и какви продукти са еволюционно неприемливи за тях, и редовно се хранят „неправилно“. Според д,Адамо нарушенията в кръвта под формата на аглутинирани /слепени на купчинки/ червени кръвни клетки еритроцити, ще се усилват всеки ден, докато не доведат до стесняване, а след това и до запушване на кръвоносни съдове с увреждане на органите – главен мозък, сърце, бял дроб, бъбреци, жлези с вътрешна секреция, които постепенно ще се разрушават и ще доведат до смъртен изход. При това положение не е ясно как смъртността е толкова ниска и не се търкалят трупове по улиците.

Струва ми се, че подобен синдром с разпространени инфаркти на различни органи, ще бъде известен на патологоанатомите и другите медици. Това не е скрита болест, а явна патология, която до сега не е наблюдавана.

Кръвната група няма нищо общо с храносмилането или биохимията на тялото. Те се регулират по генетичен път. Гените, кодиращи белтъците на кръвните клетки, нямат нищо общо с тези, кодиращи ензимите, които обработват храната. Ако имате група А, то вашите еритроцити притежават антигени, които ще предизвикат имунна реакция при притежателите на друг вид антигени и на тях не трябва да им се прелива тази кръв. До този момент в кръвта са открити поне 276 дискретни антигена. Може би трябва да се изработят толкова диети. А защо да не се направи диета според системата за тъканна съвместимост HLA, която се използва при подбор на органи за трансплантация. Доста по-логично е, но явно на един натуропат тази ситема не му е известна.

Без да се ограничава само с въпросите на храненето д,Адамо твърди, че кръвната група влияе на личността и характера.

Такъв режим е неудобен и от практическа гледна точка: в семейството трябва да се приготвят няколко ястия за всеки негов член за всяко хранене.

Единственото, което може да е от полза, е ограничената употреба на въглехидрати.

Дълго се колебаех дали да напиша тази статия. Но след като видях официално издаден плакат с дълги списъци храни какво да яде и да не яде човек в зависимост от кръвната си група, реших, че е крайно време да я напиша.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова