Медицински услуги
0898 817 037

Йога като лекарство

yoga320Йога е учение за физическата и психическа хармония, достигана с помощта на физически средства за въздействие на организма/ диета, дишане, асани / и психически средства/ медитация и концентрация на вниманието /. Тя може да стане ефективно средство за лечение при начални стадии на някои сърдечно- съдови заболявания.

Редовните занимания с йога могат да помогнат за възстановяването на нормалния сърдечен ритъм. Наблюдавани са група доброволци с много често срещаното заболяване пароксизмална предсърдна тахикардия. След тримесечни занимания с йога два пъти седмично по един час при всички е бил наблюдаван положителен ефект. Сърдечната честота или се е приближила до нормалната, или се е нормализирала напълно. При това не са били изявени никакви странични действия. На този фон и при отличното самочувствие след заниманията социалната им активност се е увеличила значително.

За хората с начална форма на повишено кръвно налягане или гранични стойности йогата също може да окаже помощ. Хипертонията е най- разпространеното сърдечно- съдово заболяване. От него страдат една трета от хората до 65г.възраст и половината от населението над 65г. Рискови фактори за появата и са затлъстяването, възрастта и тютюнопушенето. Но подобни алтернативни начини не  са подходящи за всички. При по- тежки форми на хипертония заниманиятя с йога не само няма да бъдат от полза, но могат и да навредят. За това преценката трябва да бъде направена от специалист.

Това, че йогата помага за успокояване при емоционални натоварвания е всеизвестен факт. Сега американските специалисти предлагат тя да се използва като пълноценно лечение при някои психически разстройства. Става въпрос за такива състояния като депресия, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание, шизофрения, нарушения  на съня, когнитивни проблеми. Оказва се, че йогата работи даже и ако не се прилага друг вид лечение, а заниманията оказват положителен ефект при протичането на всички психически отклонения, където е възможно приложението и. Изключение правят само нарушенията на храненето. Ефекта е сходен с действието на антидепресантите и психотерапията. В някои публикации е доказано, че йога влияе на невромедиаторите, възпалението, окислителния стрес, липидите, растежните фактори и вторичните посредници, предаващи сигнала вътре в клетката, т.е. доказано е влиянието и на клетъчно ниво.

Това показва възможността за използването на някои древни практики, доказали се през вековете, за положително влияние върху здравето и самочувствието на съвременния цивилизован човек. За да намалим максимално използването на химията върху нашия организъм.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова