Медицински услуги
0898 817 037

Не подценявайте бобовите храни

bobФасул, грах, леща – кой-знае защо тези храни все по-рядко се оказват на трапезата ни. А ползата от бобовото семейство е не малка.

Всички бобови храни съдържат белтъчини не по-малко от месото. Те осигуряват чувство на ситост. Бобовите се смилат бавно, човек се чувства сит, а калориите в тях са малко и трудно може да се преяде с тях. Особено полезни са за тези, които искат да отслабнат и по време на пости, както преди Коледа и Великден. Но…в техните белтъчини не се съдържат някои аминокиселини – на първо място цистеин и незаменимата аминокиселина метионин. За това идеалната комбинация е да се консумират с хляб, който ги съдържа в достатъчно количество /в хляба е недостатъчна аминокиселината лизин, която се допълва от боба/. Белтъчините от бобовите се усвояват непълно, по-лошо отколкото от животински продукти.

Всяко бобче съдържа много витамини от група В, без витамин В12 /нужни за добрата работа на нервната система и обмяната на веществата/; желязо /необходимо за синтеза на хемоглобин и за доброто самочувствие, бодрост и добър тен на лицето/, цинк /отговаря за здравето на репродуктивната система, подсилва имунитета, дарява младост на кожата и гъста коса/. По съдържание на калий, калций, магнезий, хром, желязо, мед превъзхождат много от зърнените продукти. Но… съотношението на калций и фосфор е неблагоприятно за усвояването на калция от организма. А фитатите пречат на усвояването на другите минерали, за това продуктите трябва да са достатъчно термично обработени. Това е необходимо и за разрушаване на съдържащите се в тях вещества, потискащи ензимите, които разграждат белтъчните молекули в червата. От тази гледна точка употребата на бобово брашно е нежелателна.

Главното богатство на бобовите е изобилието на растителни фибри. Благодарение на това те действат като четка за почистването на храносмилателната система, за изхвърлянето на попадналите в организма токсини, тежки метали и излишен холестерол. Не предизвикват рязко повишаване на кръвната глюкоза. За това действат профилактично за предпазване от атеросклероза, исхемична болест на сърцето, захарен диабет втори тип, натрупват се и научни данни за ролята им като профилактика срещу рак на дебелото черво. Освен фибрите тези ефекти се създават и от съдържанието на полифеноли, фитостерини, сапонини и други вещества.

Ястията от варива не се препоръчват за хора със заболявания на стомаха и червата. Изобилието от фибри ги прави тежка храна за тях, която може да доведе до изостряне на заболяванията. Нашият организъм не е в състояние да смели някои въглехидрати в тях, те се преработват от чревните бактерии, което води до натрупване на газове в червата и подуване на корема с неприятно чувство.

Друг недостатък на бобовите е наличието на пурини в тях. За това не се препоръчват при подагра и бъбречно-каменна болест.

Фасулът е с различни цветове. Колкото семената са по-тъмни, толкова са по-богати на антиоксиданти, но и толкова по-лошо се усвояват. Те трябва по-дълго да се накисват.

Някои недостатъци не бива да изхвърлят от трапезата ни тези прекрасни и хранителни продукти. Особено през зимата, когато менюто ни е по-ограничено.

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова