Медицински услуги
0898 817 037

Аквааеробика за всички

akvaaerobikaПлуването е отличен спорт за всички. Но движението от единия край на басейна до другия е доста скучно за някои хора. Водната аеробика е и интересна, и полезна, и е отличен изход  за тези, които не могат да плуват. Тя е най-добрият фитнес за тези, на които поради извънредно високо наднормено тегло, разширени вени, проблеми с гръбначния стълб и ставите е забранен входът във фитнеса и спортната зала.

От обикновената аеробика водната се отличава с по-малко натоварване на организма. В спортната зала върху скелета, мускулите и вътрешните органи голямо действие оказва силата на земното притегляне. Във водата на силата на гравитацията ѝ противостои силата на изтласкването. За това натоварването върху скелета е доста по-ниско. Водната аеробика не само не уврежда ставите, но увеличава техните възможности. Заниманията с този спорт може да са по-продължителни и с по-малък риск, с облегчено изпълнение на по-сложни движения. Даже у хора с ограничена подвижност на ставите или у възрастни хора в басейна се увеличава гъвкавостта и упражнения неизпълними на сушата във водата се оказват възможни. А след тренировка няма проблеми с мускулната треска, защото постоянният воден масаж подобрява очистването на мускулите от млечната киселина.

Заниманията във вода са по-ефективни, водната среда усилва ефекта от мускулната работа. А отсъствието на опора под краката заставя човек да се движи по-активно. За това водната гимнастика позволява да се увеличи мускулната сила, издръжливостта и тонуса на мускулите. Стимулира кръвообращението за сметка на масажния ефект, укрепва нервната и сърдечно-съдовата система, подобрява оттичането на венозната кръв, закалява, релаксира мускулите, намалява напрежението и стреса, придава бодрост и сила, повишава работоспособността и настроението, подобрява съня. Способства за увеличаване на подвижността на ставите и укрепването на мускулите, следователно за по-добра осанка.

Водната гимнастика е много подходяща за желаещите да отслабнат. Водата масажира кожата, в нея се изгарят повече калории, отколкото на сушата, защото е нужна повече енергия за поддържане на терморегулацията, за преодоляване на съпротивлението на водата, за поддържане на устойчиво положение на тялото. За един час интензивна тренировка се изгарят 700 ккал. А подобрената циркулация в кожата премахва целулита.

Заниманията трябва да бъдат не по-малко от 2-3 пъти седмично и редовно без пропускане. В началото с продължителност 30-45 мин. с умерено темпо, след два месеца до един час. Независимо от нивото на подготовка преди тренировката е необходимо да се проведе загряване на сушата,  бавно плуване и тогава по-интензивни упражнения. Завършването на заниманието също трябва да бъде плавно. И не отивайте от басейна веднага под горещия душ, колкото и да ви е студено след като излезете от по-топлата вода. Започнете с по-хладка вода, иначе може да колабирате.

Противопоказания за занимания с аквааеробика:

– Изразена остеопороза;

– Бронхиална астма;

– Високостепенна неконтролирана хипертония;

– Кожни заболявания;

– Инфекциозни заболявания;

– Гинекологични проблеми.

При спазване на правилата за тренировка не след много време ще усетите положителното влияние на аквааеробиката.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова