Медицински услуги
0898 817 037

Безвредни навици, които ни състаряват

brachki-naviziБезусловно всички знаят кои са най-големите врагове на младостта на нашата кожа. Въпреки това не е излишно да ги повторя: тютюнопушенето, големи количества алкохол и продължителното излагане на въздействието на ултравиолетовите лъчи, независимо на плажа или в солариума.

В ежедневието без да забелязваме подлагаме кожата си на някои въздействия, които и без да са вредни, могат да допринесат за по-бързото ѝ остаряване и ранно появяване на бръчки.

Най-уязвима в това отношение е областта около очите. Кожата и подкожната тъкан там са по-тънки, подкожната тъкан е по-рехава и по-хлабаво свързана с надлежащата кожа. Бръчки и торбички се получават изключително лесно, всеки се е убедил в това. Важно е там кожата да не се разтяга и опъва в най-различни посоки. В действителност без да забелязваме правим точно това всеки ден.

– Започваме още от сутринта. Доста хора ставайки от сън, заедно със задължителното протягане и дълга прозявка, включват в този комплекс и разтъркването на очите за разсънване. Това е изключително вредно в две посоки: освен че разтяга кожата около очите, то травмира най-горния слой на очната ябълка. В по-дългосрочен план може да доведе до неговото увреждане, възпаление и нарушаване на зрението. Като добавка към бръчките.

– Също много хора смятат, че сутрин след като измием лицето си трябва за тонизиране да разтъркаме кожата си с хавлиената кърпа, както правим това с цялото си тяло. При това разтягаме кожата на цялото лице в различни посоки. Травмирайки и нежната кожа около очите. За това влагата от лицето трябва не да се изтрива, а нежно да се попива с мека кърпа.

– Носенето на контактни лещи вече е много разпространено. Но всекидневното им поставяне също води до разтягане на кожата около очите. По-добре е да се употребяват по-съвременни варианти на лещите.

– По-младите момичета поради криворазбрани социални влияния избягват носенето на очила. Но това води до неволно присвиване на очите, за да се види по-надалече. Доста бързо води и до бръчки.

– Не носенето на тъмни очила на ярко слънце също неволно води до примижаване, защото организмът се старае да предпази очите си от увреждане. Препоръчително е носенето на очила, задължително с UV-филтър. Разбира се, не бива да се изпада в крайности и да се носят очила дори в сумрачно време заради модата. Или защото имаме маркови очила, които държим да демонстрираме пред всички.

– Нанасянето на ежедневния крем и грим върху кожата, без съобразяване с правилните начини за това също води до разтягане в различни посоки.

Второто уязвимо място върху нашето лице е зоната около устата. Всяко движение, което я прави да се присвива като тръбичка, не след дълго води до радиално разположени бръчки около устата.

– Пиене на питиета със сламка. Колкото и парадоксално да звучи това на някого, когато едно нещо се повтаря дълго време, неминуемо води до последствия.

– Като допълнение към горната точка ще посоча и пушенето на цигари. Освен с присвиването на устните, то уврежда кожата и по други начини – предизвиква стеснение на кръвоносните съдове в кожата и нарушава кръвоснабдяването, усилва производството на вредни кислородни радикали, натоварва организма с над 4000 токсични и канцерогенни вещества.

Брадичката също може да ни доведе неприятни усещания. Най-добре заеманата поза да я държи успоредно на пода или перпендикулярно на гръбначния стълб. За това трябва да се внимава в каква поза седим зад компютъра, ходим по улицата /не увесвайте нос/, лежим в леглото. И да се стараем да няма излишни калории, които могат да ни се натрупат в двойна и тройна брадичка.

Това са неща, които всеки трябва да научи в млада възраст и да ги превърне в автоматизъм. За да не се налага след това да се бори с последствията на това, което е могло да бъде лесно избегнато.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова