Медицински услуги
0898 817 037

Не пренебрегвайте сушените плодове

susheni-plodoveПрез зимата и пролетта, когато свежите плодове са относително бедни на витамини, струва си да обърнем внимание на сушените плодове. Те запазват всички полезни вещества на пресните плодове, в по-висока концентрация и за това даже са още по-полезни. Не само ще снабдят организма с тях, но и ще заменят бонбоните в менюто на обичащите сладко и тези, които са на диета. Те са най-полезните и безопасни сладкиши.

Сушените плодове съдържат глюкоза и фруктоза /естествено в по-голяма концентрация от пресните/ – източник на енергия и бодрост. Сутрин ще ни помогнат да се събудим бързо, през деня – да потиснем ненавременен глад, вечер ще ни спасят от преяждане. За укротяване на глада най-подходящи са сушените кайсии или сини сливи без костилки, които трябва бавно и хубаво да сдъвчем. Изяжте 2-3 броя и гладът ще изчезне.

Освен това сухите плодове са истински склад на пектини /разтворими фибри/, които нормализират процеса на храносмилане. Набъбвайки в червата те образуват слизест филм, който всмуква намиращите се там вредни вещества  и ги извежда от организма /в това число и холестерол/.

Сушени кайсии. Източник на калций, магнезий, желязо, фосфор. Съдържат много калий – те са най-богатият на калий хранителен продукт. Този минерал обезпечава нормалната дейност на сърдечно-съдовата система, помага за извеждането на излишната сол от организма, намалява отоците, снижава кръвното налягане, укрепва съдовата стена.

Ярко оранжевият цвят на кайсиите се обясняват с високото съдържание на каротин /провитамин А/, който положително влияе на зрението, кръвотворенето, състоянието на кожата и лигавиците, витамини от група В /подобряват работата на нервната система, предпазват от депресия и безсъние/.

От друга страна този цвят се получава при обработка със сяра за консервация. Тя не е вредна, но обработените кайсии загубват половината от витамин В1. За това си купете тъмнооранжеви или даже кафеникави плодове.

Стафиди. Съхраняват всички полезни вещества на гроздето. Съдържат магнезий, манган и бром. При техния дефицит се нарушава усвояването на калция. Само една шепичка стафиди на ден е способна да отдалечи появата на остеопорозата. Особено богати са на витамин С, желязо, калий и натрий и на биофлавоноиди, които неутрализират опасните кислородни радикали. Стафидите подобряват работата на сърцето и съдовете, на храносмилателната система, на черния дроб и бъбреците. При сушенето в тях се образуват вещества, които пречат на бактериите да се закрепят за зъбите.

С тях можете да замените сладостите, ако сте на диета за отслабване. Благодарение на голямото количество въглехидрати те ще усмирят чувството на глад, но няма да натрупате килограми, както от бонбони   и торти.

Тъмните сортове съдържат по-малко химически добавки. За придаването на златист оттенък стафидите се обработват с консерванти и трябва да се мият.

Сушени смокини. Богати на минерални соли /особено калий/, витамини /група В, С, каротин/. Намаляват нивото на холестерола, укрепват сърдечния мускул, подобряват работата на нервната система. Имат противовъзпалително и отхрачващо действие, могат да понижат повишената температура, използват се при кашлица, ангина, пресипнал глас.Съдържа много захари и само един плод е способен да утоли глада и да върне чувството на бодрост. За това се препоръчват на хора оздравяващи след тежко боледуване и възрастните.

Предпочитайте светлокафяви плодове, леко сплеснати, с бял налеп. Налепът не е консервант, а отделила се в процеса на сушене захар. Качествените плодове трябва да са еластични. Ако се трошат в ръцете, най-вероятно са с изтекъл срок на годност.

Фурми. Усилват концентрацията на вниманието, подобряват възстановяването при умствени и физически натоварвания, благоприятно влияят върху работата на мозъка. Съдържат желязо – особено важно за производството на хемоглобина.

Сини сливи. Най-богатия източник на витамин К /предотвратява тромбозите/ и на витамин Р /укрепва стените на кръвоносните съдове/. Извежда от организма излишъците на холестерол.

 Особено полезни за регулиране работата на червата, но също съдържат много елементи. В плодовете с костилка се съдържат повече витамини. Кожата трябва да бъде матова и тъмна. Ако има сивкав оттенък, това значи, че сливите са обработвани с глицерин и трябва да се измият. Ако имат  кафяв цвят означава, че са дезинфекцирани с гореща вода за увеличаване срока на съхранение и от подобни сливи не очаквайте да съдържат витамини.

Освен тези класически плодове на пазара могат да се намерят и много други – цитрусови и екзотични плодове, червени и черни боровинки /едни от най-полезните плодове изобщо/.

Че са полезни е безспорно, но никога не забравяйте, че са и много калорични. За това не прехвърляйте мярката. А тя е 3-4 броя от големите плодове и една супена лъжица от дребните плодове. Гарнирани с няколко ядки /3-4 бадеми или лешници/ това е един превъзходен десерт или междинна закуска.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова