Медицински услуги
0898 817 037

За какво ни е нужен магнезият?

zeleni-zelenchuzi-magneziiМагнезият е един от ключовите елементи в регулацията на различни процеси в организма. Той е на четвърто място по съдържание в тялото ни  след натрий, калий и калций. Ако спите лошо, станали сте раздразнителни или потъвате в депресия това може да е следствие на дефицит на магнезий.

Този макроелемент взаимодейства с много ензими и активира множество белтъци, участва в регулацията на температурата на тялото, на активността на мозъчните процеси, мускулното съкращение, работата на сърцето, тонуса на кръвоносните съдове, кръвосъсирването, обезпечава най-важните обменни процеси – енергийната, въглехидратната и мастна обмяна.

Има основания да се смята, че влияе и върху продължителността на живота. Опитни животни подложени на обогатена с магнезий диета живеят до ¼ по-дълго.

Симптомите на магнезиев дефицит са незабавни и отсрочени. Незабавните са аритмия /прескачане на сърцето, сърцебиене/, мускулни потрепвания, крампи /болезнено схващане/ на мускулите на подбедрицата, потрепвания при заспиване, чувство на безсилие и депресия, лошо състояние на кожата, косата и ноктите. Към отсрочените се отнася остеопорозата и като следствие счупванията на кости. За много хора връзката на остеопорозата с магнезия звучи неочаквано, ние сме свикнали да я свързваме с дефицита предимно на калций. Но калцият отговаря за здравината на костите, а магнезият – за тяхната еластичност. Освен това дефицитът може отрицателно да се отрази върху синтеза на колаген, който отговаря за плътността и здравината на съединителната тъкан и състоянието на костите и кожата. Калцият и магнезият се уравновесяват един друг. При намалено количество на единия намалява и другия. Магнезият удържа калция в костите. За най-добрата им резорбция в храносмилателната система те трябва да са в определена пропорция.

Недостатъкът на магнезий у бременните може да е причина за пороци на развитието на лицевите кости на плода, нарушения в развитието на гръбначния мозък, при което нервната тръба не се затваря напълно. Дефицит на магнезий се наблюдава у 82% от бременните.

Дефицит на магнезий е открит у децата с дефицит на вниманието и хиперактивност.

За това, че днес не ни достига магнезий сме виновни самите ние. Облегчавайки си живота сме преминали на фаст-фууд и полуфабрикати, отказали сме се от традиционното хранене, в основата на което са голямо количество различни зелени зеленчуци, които съдържат този ценен макроелемент. Хранителните оцветители, с които производителите така щедро обогатяват различни напитки, бонбони и много други храни, за да им придадат по-апетитен вид, изместват магнезия и още повече засилват дефицита.

Друг враг на магнезия е стресът. Мощното отделяне на стресовия хормон кортизол намалява запасите от глюкоза и магнезий. Не случайно симптомите на стреса и и посещения на сауна. Любителите на концентрираните алкохолни напитки също го губят бързо.

Препоръчителната дневна потребност от магнезий е 400 мг. На бременните и кърмещи майки е нужен още повече – 450 мг. Реално ние получаваме само 175 мг на ден, което е една трета от необходимото. Но този елемент не се изработва в организма и трябва да го получаваме с храната и питейната вода.

Най-много магнезий се съдържа в кафявите водорасли – 800-900 мг/100 г. Много богати са рибата и листовите зелени зеленчуци – спанак, зелен лук, салати, рукола, броколи – техният хлорофил, който оцветява листата им в зелено, се състои от магнезиеви комплекси. Трябва по-често да се консумират варива, пълнозърнести продукти, сушени плодове, банани, горски плодове. Големи дози се съдържат в ядките, но от тях той се усвоява много лошо, особено у децата. Друг богат на магнезий продукт е черният шоколад, но е твърде калориен, за да е основен източник.

Ако все пак не можем да си набавим достатъчно с храната, на помощ идват магнезий-съдържащи препарати. Магнезият по-добре се усвоява като органични соли и в съчетание с витамин В6.

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова