Медицински услуги
0898 817 037

Стресът убива паметта на клетъчно ниво

stressНа неврофизиолозите им се удаде да проследят молекулярния механизъм на затъпяването от стрес. Те буквално видяха в какво се превръщат невроните /нервните клетки/ на живия организъм, преживял това, което изпитват жителите на големите градове всеки ден, добирайки се до работното си място.

Мозъкът е най-загадъчната структура не само на живите организми, но и в цялата Вселена. И един от практичните въпроси, на които учените се опитват да дадат отговор е защо мозъкът старее, а при това намаляват интелектуалните възможности на човека.

Хипокампът е участък от мозъка, който участва във формирането на паметта и преформатира краткосрочната памет в дългосрочна. С други думи той получава информацията, кодира я, архивира я и доставя необходимите файлове при поискване. На клетъчно ниво тези функции се осъществяват с помощта на връзки /синапси/ между разрастващите се невронни шипчета, които образуват допълнителни синапси. Под микроскоп помнещата нервна клетка значително се различава от своята почиваща съседка. У запомнящата размерите и масата на израстъците значително се увеличават.

Неведнъж учените са намирали, че стресът изменя структурата и функцията на запомнящия център. Достоверно е доказано, че хроничния стрес води до отслабване на паметта и вниманието, предизвиква аномалии в строежа на нервните клетки и синапсите, намалява техния брой като влошава когнитивните способности. Кортизолът също вляе отрицателно на работата на главния мозък и влошава паметта. Кратковременният остър стрес също коректира формата на нервните клетки, намалявайки разклонеността и плътността на дървовидните израстъци във функционалните участъци на хипокампа. При това невроните, изменени под действието на хроничния и краткосрочния стрес могат да се отличават на външен вид, но това не е решаващо.

Важното е, че стресът влияе върху функционалните зони на хипокампа. Ефектът може да се отличава в зависимост от силата на стресовото въздействие, неговата продължителност, хормоналния фон и възрастта на организма и неговото моментно състояние. Но измененията в невроните са видими. Значително е намаляло количеството и плътността на дендритните шипчета, наблюдавала се е деградация на нервните клетки. Загубата на шипчетата се е съпровождала с отслабване на връзките между нервните клетки, които са в основата на запомнянето. Колкото по-малко връзки, толкова по-лошо клетките на мозъка обменят информация. И съответно новата информация не само не се съхранява, но даже не се усвоява. Индивидуалното ниво на загубените шипчета, респективно връзки, корелира с когнитивните нарушения.

Учените са обърнали внимание, че в отговора на стрес взема участие и известен невропептид – кортикотропин освобождаващ хормон. С неговото появяване и включването на съответния рецептор се свързва отстраняването на шипчетата, но за сега не е ясно как става това. В големи концентрации пептида е способен и самостоятелно да ги унищожава, но вероятно има и други още неоткрити участници в този процес. Само неговото блокиране е довело до нивелиране на стресовите въздействия.

stop stressДокато биолозите не са намерили всички участници в затъпяващия процес, те съветват да избягваме по възможност силния  стрес и да пазим нервите си. Известно е, че лекият стрес активира организма и заставя човек да се ободри. Но ситуациите, в които жителите на големите градове попадат всеки ден могат значително да затъпяват мозъка и да снижават интелекта.

Какво можем да направим, за да помогнем на нашия мозък? Да намалим силата на действие на стресиращите фактори и да променим начина, по който реагираме на тях. Да избягваме някои от тях, които сами си предизвикваме /напр.да заменим стресиращите диети с други методи за поддържане на контрола върху преяждането/. Физическите упражнения, психологическите методи и източните техники за медитация и йога могат значително да повлият този процес.

Новите методики за стимулиране на нормалната активност на мозъка, които се прилагат в Кабинета по спортна медицина „Вита Спорт Медика”, могат да помогнат да се справите със стреса, да  намалите вредите от него и да се възвърнете  към здраво състояние на духа и тялото.

И в никакъв случай не прибягвайте към деструктивни начини за справяне със стреса като алкохола и наркотиците.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова