Медицински услуги
0898 817 037

Как да се храним през климакса: правила за жените над 50 год.

hranene-sled-50Петдесет години за жените са преходна възраст, период на съществени хормонални преустройства в организма, които протичат на фона на възрастово обусловеното забавяне на обмяната на веществата. Ако искате да облекчите протичането на тези промени, приемете тази възраст като сигнал за това, че е време да промените своите вкусови навици. Неголеми изменения в менюто ще ви опазят не само от прибавяне на килограми, но и ще намалят риска от много възрастови заболявания и ще притъпят оплакванията от горещите вълни.

След 25 годишна възраст скоростта на обмяната на веществата непрекъснато спада. За това е необходимо човек на всеки пет или десет години да преразглежда своя начин на хранене и да го коригира. Ако не сте го направили до сега, сега е времето плавно да намалите калорийността на поеманата храна. Жените с излишно тегло по-тежко понасят горещите вълни, отколкото техните слаби връстнички. Освен това излишното тегло е голямо натоварване за краката. Във възраст, когато хрущялната и съединителната тъкан претърпяват промени, това излишно натоварване може да се прояви като артроза или разширени вени. Но не трябва да се подлагате на сурови диети. Организмът може жестоко да ви отмъсти за това, че го държат гладен с още по-голяма прибавка в теглото. В мастната тъкан се изработват и женски полови хормони и в период, когато яйчниците намаляват и прекратяват своята функция тези допълнителни хормони ще ви помогнат да запазите сексапилността по-дълго. Въпреки това е необходимо да се откажете от много сладки, много мазни и тестени храни.

Намалете големината на порциите. Сипвайте си 2/3 или даже половината от вашата обичайна порция. Хранете се по-често – 4-5 пъти на ден, за да не прегладнявате. По-калорийните блюда консумирайте в първата половина на деня, за да може организмът да употреби техните калории за обичайните ви дейности и да не ги трупа за запас.

Яжте повече риба и морски продукти. Те са отличен източник на белтък и не са много калорични, съдържат много полиненаситени мастни киселини. От месото са за предпочитане по-постните меса, без видими мазнини. Пилешко и пуешко са отличен избор.

Пържените и панирани храни не са за предпочитане във всяка възраст. Съдържащите се в тях акролеини силно дразнят храносмилателната система, особено във възраст, когато и без друго доста хора вече имат оплаквания от нея. Този начин на приготвяне на храната силно повишава нейната калоричност. Печене, задушаване, варене – са за предпочитане. Също така избягвайте пушените и печени на жар храни.

В периода на менопаузата намалява изработването на женския хормон естроген, което води до загуба на калций и опасност от остеопороза и костни счупвания. За да се намали тази опасност яжте достатъчно богатите на този елемент мляко и млечни продукти, морска риба, сусам. Желателно е калцият да е от храната. След 55г. приемането на допълнителни количества калций, желязо и мед се смята, че крие рискове.

Алкохолните напитки са много калорични. Сто грама концентрат съдържа минимум 280 ккал. Банален коктейл може да е калоричен колкото един сандвич. Освен това провокират появата на горещите вълни. От време на време можем да си позволим чаша сухо червено вино. То съдържа антиоксиданти, но за да подейства като забавящо стареенето средство трябва да изпиваме по една кофа вино на ден. Така че не вярвайте на реклами, които обещават твърде много с прости средства. За сега единственият доказан начин за удължаване на живота е намаляването на калоричността на дневното меню.

Намалете количеството на употребяваната сол. Хипертонията е болест, която заплашва много хора в тази възраст. Освен това солта задържа течност в организма. Солете вече готовото блюдо в чинията, а не по време на готвене. Към по-безсолна храна се привиква бързо. Зелените и други подправки ще помогнат храната да бъде по-вкусна.

Яжте достатъчно плодове и зеленчуци – не по-малко от 500 г на ден, желателно е по-голямата част сурови. Това предпазва от сърдечно-съдови заболявания, а съдържащите се в тях фибри регулират работата на храносмилателната система.

Препоръчваните соя и соеви продукти и съдържащите се в тях изофлавони /близки до женските полови хормони/ при изследванията не са показали приписваните им качества за облекчаване на симптомите на климакса.

При жените, които пушат климаксът настъпва 2-3 години по-рано. Спирането на пушенето ще помогне да се намали честотата и интензивността на горещите вълни.

Хранете се разнообразно и балансирано, без преяждане, с достатъчно движение, не се поддавайте на мрачни мисли и ще се чувствате дълго време млада и с превъзходен жизнен тонус.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова