Медицински услуги
0898 817 037

Арония за здраве

sok-ot-aroniqАронията се отнася към особено ценните лекарствени растения. Плодовете на черноплодната арония растат на чепки. Приличат на касис, но са по-едри, по-твърди и имат тръпчиво-кисел вкус. Имат разнообразен химичен състав и са богати на биологично-активни вещества. Съдържат витамин С приблизително колкото в лимоните или малко повече. Сто грама доставят 35% от препоръчителното дневно количество. Достатъчно количество витамин Р /рутин/, В1, В2, В6, РР, Е, К, провитамин А, ниацин, пантотенова и фолиева киселина. Червеноплодната арония е по-сладка и съдържа повече захари.

Продуктите с витамин Р допринасят за осигуряване на нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове и повишават тяхната еластичност. А в комбинация с високото ниво на витамин С действието им става уникално. Аронията е единственият продукт с толкова високо съдържание на витамин Р. Той има освен капиляроукрепващо и противосклеротично, противовъзпалително и намаляващо кръвното налягане действие /във външната обвивка на плодовете се съдържат вещества, които понижават кръвното налягане/. Йодът е 3-4 пъти повече от другите плодове. Има високо съдържание на микроелементи – калций, калий, магнезий, по-малко натрий, фосфор и желязо, бор, мед и манган.

Атиоксидантният й ефект се определя от наличието на стабилни полифенолни съединение – антоцианини. Те имат съдовопротективно, хемопротективно и хепатопротективно действие / предпазващо кръвта и черния дроб/, лечебен ефект при лъчеви увреждания и интоксикация с тежки метали. Колкото по-тъмно оцветени са плодовете, толкова те съдържат повече полезни вещества. При изследване на плодовете посредством метода ОRАС /за антиоксидантна активност – капацитет за абсорбция на кислородни радикали/ единствено плодовете на черния бъз я превъзхождат. Малко по-малка активност имат черните боровинки и касис. Останалите плодове са далече зад нея.

Аронията е с ниско съдържание на калории – само 47 ккал на 100 г плод. Тя не натоварва храносмилателната система, а съдържащите се в нея пектини почистват червата и се грижат за тяхното здраве. Може да се използва в програми за намаляване на теглото, за профилактика на атеросклероза и повишено кръвно налягане.

Внимателно трябва да я използват хората с ниско кръвно налягане. За всички останали тя е един склад пълен със здраве.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова