Медицински услуги
0898 817 037

Панацея ли са витамините?

multivitМного хора смятат, че като си вземат таблетката с витамини редовно това ще ги предпази от много болести и разчитат на нея при всички случаи.

Витамините са вещества, които са жизнено необходими на човешкия организъм, без тях той не може правилно да функционира. За щастие останаха далече в миналото времената на масово недояждане и тотален витаминен дефицит с картината на класическите авитаминози. В наше време е по-честа картината на частичен дефицит вследствие на модни диети. Другата крайност е поголовното взимане на всякакви хранителни добавки с витамини с тайната надежда, че те ще забавят остаряването и ще ни предпазят от различни болести.

Детайлният анализ на многочислени проучвания върху ефектите на биологично активните добавки доведе учените от Университета Джон Хопкинс до извода, че поливитамините и минералите не оказват нито положително, нито отрицателно влияние върху протичането на хроничните заболявания и профилактиката на сърдечно-съдовите и онкологични заболявания.

За последните 25 години използването на добавки с поливитамини се е увеличило с 30% сред възрастното население и продължава да се увеличава. Появата на съобщения за увеличаване на риска от развитие на рак на белия дроб у пушачи вследствие на прием на витамин Е и бета-каротин снижи с малко продажбата им, но като цяло данните за обширни изследвания с нулев резултат нямат особено влияние върху продажбите на хранителни добавки и витамини.

Оказало се е, че приемът на високи дози поливитамини и мултиминерали не е снижил нежелателните сърдечно-съдови събития у пациенти прекарали инфаркт на миокарда, които са приемали и стандартното лечение.

Изследването на влиянието на продължителният прием на поливитамини върху когнитивните функции /познавателна мозъчна дейност/ на мъже над 65 годишна възраст също не е довело до утешителни резултати. Приемът на добавките не е оказал какъвто и да е ефект върху паметта, вниманието или логическото мислене на изследваните.

Трето изследване е опитало да намери в поливитамините  възможност за профилактика на сърдечно-съдовите и онкологични заболявания. Получените данни не са дали достатъчно доказателства за препоръчването на лекари и пациенти употребата на определени витамини /А, С, А и Е/, минерали /селен, калций и др./ или витаминно-минерални комплекси за профилактика на посочените социално значими заболявания.

В отделно проучване е доказано, че надеждата ни с помоща на витамин С да преборим вирусните заболявания не е обоснована. Той може да помогне само, ако заболяването е в резултат на преохлаждане.

При съвременните условия на живот на населението в региони, които не изпитват дефицит на хранителни вещества, използването на витаминни и минерални добавки не е обосновано, тъй като те не са способни да предотвратят или повлияят на развитието на различни хронични заболявания. И даже могат да бъдат вредни поради опасността от предозиране и развитие на хипервитаминози, стремейки се напразно да се предпазим от тежки болести и остаряване.

Витамините, както и всички прилагани за лечение продукти си имат време и място на приложение. И дозировка. За всички останали случаи рационалното и балансирано хранене трябва да ни достави необходимите вещества за правилното функциониране на нашия организъм.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова