Медицински услуги
0898 817 037

Чашка зелен имунитет

zelen ghayУчените доказаха, че зеленият чай настройва имунитета и предотвратява развитието на автоимунни заболявания. Един от чаените полифеноли-епигалокатехин галат (EGCG) стимулира раждането на нови имунни клетки. При това под въздействието на EGCG се размножават и съзряват най-ценните клетки-регулаторните Т-лимфоцити.

Зеленият чай е природен източник на полифеноли. Продуктите, които съдържат тези съединения вече са доказали своите свойства да намаляват мастните натрупвания и да нормализират холестерола. Естествените растителни съединения притежават свойства, които не се удава напълно да бъдат възпроизведени в синтетичните препарати.

Регулаторните Т-лимфоцити са разновидност на защитниците на организма, които не участват директно в борбата срещу патогенните агенти, а поддържат съгласуваността между клетките на имунната система и целия организъм. Регулаторните Т-клетки стимулират дейността на други имунни клетки да унищожават чуждородните агенти или намаляват активността на трети вид клетки, минимализирайки вероятността да се нахвърлят върху собствените клетки на организма.

Фактически тези клетки потискат излишната активност на имунната система: без тях започват алергии, автоимунни заболявания и спонтанни възпаления. Тези състояния трудно се поддават на лечение, медикаментите имат много странични ефекти и твърде силният имунитет убива пациента.

Количеството и качеството на Т-клетките зависят от ред биологични процеси, молекулярни и епигенетични настройки на организма. При приложението на EGCG се е увеличило количеството регулаторни клетки в далака и лимфните възли. Вероятно активното вещество на зеления чай оздравява имунитета посредством епигенетични преустройства, генетичния код остава неизменен, но се включват определени гени, управляващи активността и работата на имунната система.

Получените резултати ще бъдат използвани за по-нататъшна научна работа и търсене на ефективни лекарствени методи за влияние върху дейността на имунната система.

Но да се заемем със зелена профилактика на алергиите и автоимунните заболявания можем още от сега, без да чакаме резултатите от допълнителните изследвания. Достатъчни са две-три чашки зелен чай на ден.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова