Медицински услуги
0898 817 037

Вредни навици, които не забелязваме

piene-ot-kutiikaЗа съжаление списъкът на вредните навици не се ограничава само с пушене и пристрастие към алкохола. Доста безобидни на пръв поглед занимания могат да ни нанесат вреди. Кои действия спадат към тях?

Гризане на нокти. Много хора го правят. Според някои статистики почти една трета от населението на Земята. Защо? Според психолозите желанието да си гризеш ноктите възниква по време на вътрешни преживявания и стресове. Някои си гризат ноктите само в офиса само защото тази работа ги дразни. Други започват след като се откажат от цигарите, за да се удържат да не запалят. Ученици го правят докато чакат кого ще извикат за изпитване в час /по-често тези, които не се отличават с големи знания/. Трети го правят просто от скука.

Какво рискуват? Първо, да наранят чувствителната кожа около ноктите и да се украсят с доста болезнено възпаление. Второ, под ноктите могат да  се намират много бактерии, гъбички, яйца на паразити, които погълнати ще предизвикат неприятни и продължителни заболявания. Трето, гризането може да повреди зъбния емайл.

Пукане на стави. Когато разтягаме ставата налягането в ставната течност пада и газовете, които са разтворени в нея се превръщат в мехурчета. Когато те се пукат се чува характерен звук. Подобна разгрявка помага за кратко да се намали статичното напрежение, но в перспектива заплашва със ставни заболявания, защото при това се разтягат ставните връзки.

Постоянно докосване на лицето, устните и очите. При наблюдение на офисни работници се оказало, че почти всички го правят не по-малко от 16 пъти на час. При това напълно несъзнателно. А ръцете, с които пипаме хартия, принтери, компютри, шкафове едва ли са най-чистото нещо. Какво да кажем за градския транспорт, магазините и парите. И после се учудваме от къде са ни сполетели различни възпаления по лицето, които могат да оставят и трайни следи.

Постоянно манипулиране на появило се по лицето акне или други възпаления. Когато тези възпалителни единици са още в началото на своето развитие малтретирането им няма да помогне много за тяхното премахване. Най-много да останат грозни и трайни белези. За това намерете друг начин за намаляване на възпалението.

Пиене на напитки направо от металната кутийка. Въпреки, че металните кутийки се опаковат в найлон за транспортирането, по време на производството, съхранението в складове и стоенето в магазина на рафта не се знае какво е капало, лазило или стояло върху тях. За по-сигурно е добре  напитките да се консумират от чаша.

Поставяне на чантата върху стола и масата. Често, когато се връщаме в къщи, почти машинално си слагаме чантата върху масата, на която се храним или върху някой от столовете. А колко е чисто нейното дъно можем да се досетим, ако си спомним десетките места, върху които сме я поставяли.

Списъкът може да бъде продължен и с други невинни и несъзнателни действия от ежедневието: чопленето в носа; опитването на резенчета плодове на пазара /обикновено немити/; кихането в ръка, когато няма възможност тя веднага да бъде измита; неволното погалване на безстопанствено животно без измиване на ръцете.

Оказва се, че неосъзнатите действия носят доста рискове. За това животът на автопилот не е за предпочитане. Всичко, което правим трябва да бъде осъзнато. И това се отнася не само за гореописаните действия.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова