Медицински услуги
0898 817 037

Диетични и рекламни митове

Рекламата и всякакви всезнаещи диетични „специалисти” натрапват в масовото съзнание разбирания, които нямат нищо общо с физиологията, а често и със здравия разум. Но някои от тях са бизнес за много милиони. Писала съм за подвеждащата реклама, в много сайтове на мислещи и знаещи хора има информация. Ще се опитам да направя един синтез на част от разпространяваните митове в малко по-друг ракурс.

1 По-скъпото е по-полезно. Това, което е по-евтино, разчетено за масовия потребител е безполезно, а и вредно.

Киноа – полезно, картофи – вредно.

Масово разпространено разбиране, особено сред привържениците на здравословния начин на живот и хранене, че храната не може да е евтина. Евтината храна е нещо лошо. Разпространено е именно сред тези, които могат да си го позволят и пазаруват в по-скъпи магазини. Израз е преди всичко на статусно поведение, „мога да си го позволя” и няма нищо общо със състава и калоричността на продукта.

 

2. Животинските мазнини са вредни, растителните – безвредни /с изключение на палмовото масло, слънчогледовото също е рисково, ние употребяваме само зехтин./ Краве масло, свинска мас – са вредни.

Рязкото ограничаване или изключване на мазнините е вредно. Това засяга и обявените за „смъртоносно опасни” наситени мазнини. Между другото, нашият организъм също ги синтезира, защото и ние сме животински вид. Различни видове мазнини имат различен състав и е по-добре да разнообразяваме употребяваните мазнини, отколкото да заклеймяваме и изхвърляме от храната всички. Както се оказа, обезмаслените продукти никак не са полезни и са по-калорични. А много неща зависят от количеството, което употребяваме.

 

3. Червеното месо е вредно, освен скъпите стекове или някакъв екзотичен вид месо.

Освен въпросът за мярката на употреба, който е валиден за всичко, не става въпрос и за това, дали тъпчат животните с химия и антибиотици. При нагряването на месото /дори и най-здравословния вид/ протичат много химични реакции между химичните вещества, които го изграждат. Част от тях са добре изучени, образуват се вещества с канцерогенни свойства, особено при начини на обработка с образуване на апетитна коричка. Приготвянето на пара е най-щадящо.

Най-добрият съвет е: пазете се и не злоупотребявайте.

 

4. Екзотични храни или такива с неизвестни названия са полезни.

Шунка – вредна, дефлопе – полезно /френско – сродно на нашата пастърма, но сушено на кубчета/.

Има ирационална тенденция едва ли не да се обожествяват екзотични продукти и рецепти, колкото са от по-далече, толкова по-добре. И тогава веднага се забравят твърдения от рода на: трябва да се употребяват само местни фермерски продукти, традиционната храна на нашите предци и подобни. Това също е по-скоро желание да се различиш от повечето хора, които традиционно си похапват пържола с пържени картофи.

 

5. Всички храни със зелен цвят са полезни.

Зеленият цвят на храната се обуславя от хлорофила. Той сам по себе си нито е полезен, нито е вреден, по-скоро безвреден и безполезен едновременно. Може да служи за маркер, че храната е растителна, богата на витамини, влакнини и относително нискокалорична.

 

6. Всички Е-та са вредни.

Вит. С е полезен, Е-300 – вреден.

Индекс Е /от Европа/ – са вещества, разрешени за употреба като хранителни добавки. Това означава, че те са преминали необходимите проверки за безопасност и допустимост за употреба в храната и са установени пределно допустимите дози.

За разлика от разпространеното мнение, в списъка на Е-тата се съдържат много натурални вещества, включително витамини, растителни пигменти и естествени консерванти. По законите на химията две вещества получени от различни източници или едното синтезирано по химичен път, но притежаващи еднакъв строеж и пространствена структура, са еднакво вещество и не се различават по своите химически  и биологични свойства. Така че, вит. С = Е-300 във всякакъв смисъл.

Списъкът постоянно се коригира. Добавки, за които има съмнения, се изключват, а се включват нови. Може едни добавки да са разрешени в ЕС, а да са забранени в САЩ, понякога натиска на обществеността не може да се игнорира. Цялата информация за това се намира в открит достъп, никой нищо не крие от никого.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова