Медицински услуги
0898 817 037

Обикновеният лук – помощник за здравето ни

lukБолестите при които помага така добре познатият ни обикновен кромид лук не са малко. Само видовете рак, развитието на които препятства не са малко. Даже умерената употреба на лук /1-2 луковици седмично/ защитава от тумори на дебелото черво, гърлото и яйчниците. А 5-6 луковици седмично снижават риска от развитието на рак на устната кухина и хранопровода. Възможно е да помага и при други още недостатъчно изучени в тази насока варианти на тази страшна болест. Той е цял склад на вещества, имащи не само противоракова активност, но и въобще много полезни.

Много от луковите богатства помагат при простуда. Фитонцидите имат противомикробно действие. Притежава много вещества незаменими за сърдечно болните. Те нормализират съдържанието на различните липиди в кръвта и препятстват образуването на тромби. А следователно защитават от инфаркти и инсулти. Повишава костната плътност у жените след менопауза.

Съдържа много флавоноиди /особено кверцетин/, които имат кардиостимулиращо, капиляроукрепващо, спазмолитично, диуретично и жлъчкогонно действие.

Средна луковица съдържа 20% от дневната норма витамин С, растителни фибри, манган, молибден, витамин В6, фолиева киселина, почти единствения естествен източник на германий.

Много важно е неговото противовъзпалително действие. В последните години медицината доказа, че хроничните възпалителни реакции имат важна роля при много заболявания, за което преди даже не се и мислеше. Доказана е връзката на бавно протичащото възпаление с атеросклерозата, сърдечните заболявания, затлъстяването, диабетът от втори тип, неинфекциозни поражения на черния дроб, подозира се при невро-дегенеративните заболявания. По принцип сърдечно-съдовите заболявания са главната причина за смъртността в наше време. Възпалението поразява най-вътрешната обвивка на съдовете /ендотел/ като нарушава тяхната функция и предизвиква спазъм и образуване на тромби.

Много е полезен лукът не само за костите, но и за ставите. Съдържа много серни съединения, необходими за изграждането на хрущялната и съединителната тъкан.

За съжаление тази полезна сяра има и странични действия – мирисът оставащ след употреба на лук и сълзите, които се леят, когато режеш лук. Използвайте остър нож за рязане, който малко травмира клетъчните мембрани на лука и отслабва отделянето на дразнещите очите вещества. Още по-добър ще е ефекта, ако луковицата предварително се охлади.

Как най-добре да готвим лука, за да съхраним максимум от полезните му свойства?

1. Махайте само люспите, максимално съхранявайте горните слоеве – в тях се съдържат най-много полезни флавоноиди;

2. Ситно нарязаният лук става особено полезен след 5-10 минути – за това време в него се синтезират най-активните компоненти, но след ден нарязаният лук губи всичките си полезни свойства;

3. При варене полезният кверцетин не се разрушава, а преминава в разтвора. За това лукът в супата е много полезен; при задушаване и пържене също съхранява полезните си свойства;

4. Хубаво е да се изяжда на ден не по-малко от една средна луковица /150 г/. За това добавяйте лук не само в салатите, но практически във всяко блюдо – супа, гарнитури /картофи, зеленчуци/, ястия от месо, риба, птици, яйца. Лукът не подхожда само на сладкото.

Най-много полезни флавоноиди има в червения лук, след това в обикновения жълт лук, а накрая – в белия.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова