Медицински услуги
0898 817 037

Захар и мазнини – по-опасни за черния дроб от алкохола

steaksИзвестно е, че черният дроб играе основна роля в обмяната на веществата и в него се неутрализират всички вредни вещества. Кое е полезно за него, а кое не?

Всички знаят, че най-вреден от всичко за черния дроб е алкохолът. И това е правилно, етиловият спирт е твърде опасен за него. Но най-често срещана е неалкохолната мастна болест на черния дроб /стеатоза/ – сериозно заболяване, при което в чернодробните клетки се отлагат много мазнини. На първо място това е свързано с някои особености на храненето. Оказва се, че най-вредни са обичайни продукти – животински мазнини и бързоусвояеми захари. Последните са даже по-вредни от мазнините. А от всички захари за най-лоша се смята фруктозата. Тя често способства и за възпаление на черния дроб, усложнявайки стеатозата и помагайки тя да премине в стеатохепатит, който може да прогресира до цироза и рак на черния дроб. Удивително е, че мазнините и захарите предизвикват същите изменения, както и алкохола.

Освен това могат да се получат толкова сериозни промени в обмяната на веществата, които да завършат със захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Проведен в Швеция експеримент показал, че за натрупване на излишни мазнини в черния дроб е достатъчно един месец да се храним с фаст-фууд. Такъв ще бъде резултатът от всяка мазна и сладка храна. За съжаление, този начин на хранене е обичаен за много хора, а огромното количество съвременни продукти съдържа голямо количество скрити мазнини и въглехидрати. Към тях се отнасят всички преработени месни продукти и полуфабрикати. Извън подозрение е само нетлъстото месо, то е полезно за черния дроб. Със захари са богати не само сладкишите, производителите ги добавят почти във всички продукти, напитки, сосове, лютеници. Най-добре да избираме продукти с бавно разграждащи се захари или произведени от пълнозърнесто брашно. Да избягваме „течната захар” – газирани напитки, плодови сокове, сладък чай и кафе.

Безопасната доза алкохол е неголяма и е 40 мл чист спирт на ден за мъже и 20 мл за жени. Безопасна е твърде условно, всичко зависи от особеностите на конкретния организъм. Редовното ѝ превишаване води до опасност най-малко за алкохолна стеатоза. Много вредни са епизодичните, но обилни запои. Те повишават риска за тежко протичане на болестта. При равни дози е най-добре да се предпочете натурално сухо вино. У любителите на слабоалкохолни коктейли цирозата се развива по-бързо. Възможно е това да е свързано с липсата на представа колко точно си изпил и на голямото съдържание на захари и изкуствени хранителни добавки – оцветители, консерванти и други.

Наблюдавани са случаи на тежки хепатити, развивани след опити да се детоксикира черния дроб /което е много модно в последно време/ с различни билкови смеси с неизвестен състав, особено съдържащи китайски и индийски билки.

Какво е полезно за черния дроб?

Продукти с фосфолипиди – нерафинирани растителни масла, яйчен жълтък, варива, пълнозърнести продукти, ядки;

Натурално кафе /ако не предизвиква киселини, сърцебиене и повишаване на кръвното налягане/;

Белтъчни продукти – нетлъсто месо, птици, риба, сирене и извара;

Продукти с витамини и естествени антиоксиданти – пресни плодове и зеленчуци.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова