Медицински услуги
0898 817 037

Управлявайте стреса и бъдете щастливи

stres 1Трудно може да се намери днес човек, който да не е под натиска на всекидневния стрес. Но за да не страдаме от последствията му трябва да намерим начин да го намалим и да го управляваме. А още по-добре да не го допускаме в своя живот. Как да стане това?

Научете се да управлявате времето си

Тайм-мениджмънта помага правилно да разпределите времето си и навреме да свършите всички задачи. А това означава да предотвратявате стресовите ситуации в офиса.

Направете си седмичен план, в който планирайте всичко, от деловите преговори, до ходенето на гости. Разпределяйте и домашната си работа правилно през седмицата.

Поддържайте ред на бюрото си и в документите си, всяко нещо да има свое постоянно  място, за да не ви се налага все да търсите нещо. Приучете колегите си да не ви отвличат от работата с незначителни проблеми, точно когато е най-натоварения ви ден.

Избавете се от „убийците” на време – ненужните продължителни разговори по телефона, бъбренето с колегите, висенето в социалните мрежи, честите почивки за една цигара, безкрайните кафета.

Не закъснявайте. Това не само изяжда от времето ви. Когато закъснява, човек постоянно се притеснява и всяко забавяне по пътя повишава нивото на стрес. Допълнително се стресирате, когато си представите какво си мисли за вас този,който ви чака.

И ако можете съвместявайте по няколко дейности наведнъж.

Водете здравословен начин на живот

За да се чувства вашето тяло в максимално добра форма е нужно да спазвате само някои прости правила.

Хранете се правилно. Менюто ви трябва да бъде балансирано, разнообразно, с всички необходими хранителни вещества. Не гладувайте. Включвайте в храната си продукти от всички хранителни групи – плодове, зеленчуци, млечни и пълнозърнести продукти, растителни масла, месо, риба, ядки. Хранете се често и необилно. Ако 5-6 кратно хранене не е реализуемо в офиса, установете си минимум от три хранения и се старайте да не ги пропускате. Организмът има нужда от равномерно постъпване на енергия. Ограничете употребата на кафе и алкохол – те не помагат, а само пречат в борбата със стреса.

Движете се максимално, колкото е възможно.  По време на физически упражнения се усилва синтеза на серотонин, норадреналин и ендорфини – вещества, които отговарят за положителните емоции. Ако нямате възможност да ходите на фитнес, просто се движете повече и използвайте всяка възможност за движение. Винаги ще е от полза. Старайте се да не използвате асансьора, след работа изминете последните няколко спирки пеша, направете си комплекс за домашна гимнастика. Ако до сега не сте го правили и се чудите как да го направите, включете се в новата кампания на сайта ВитаСпортМедика, която ще стартира скоро.

Спете достатъчно. По време на нощния сън се изработва хормона мелатонин, който е необходим за нормалното протичане на обменните процеси. Мозъкът обработва постъпилата информация и се очиства от отпадните вещества. За това е така важно да се наспиваме добре, а не да потискаме умората с кафета и стимуланти.

Почивайте пълноценно. Както през време на работа /максимално използвайте регламентираните почивки да се откъснете от компютъра и да се раздвижите, без да мислите за работа и да говорите по телефона/, така и в течение на годината.

Станете оптимисти

Психолозите твърдят, че позитивното мислене ни помага да живеем в мир със себе си и околните. Това прави нашия живот по-ярък и наситен, а нас – по-енергични, мотивирани, успешни и щастливи.

Научете се да контролирате своите мисли и да заменяте негативните с конструктивни. Откажете се от ненужни грижи, особено там, където не ги желаят и не са необходими.

Мислете за себе си като за можещ човек, с положителни чувства. Повече контактувайте с положително мислещи хора, които няма да ви товарят и със своите истински или мними проблеми.

Намерете си истинска цел в живота.

Често стресът настига безцелните хора. Намерете си цел и я следвайте даже през купища препятствия.

Ако все пак вече стресът, безпокойството и безсънието са достигнали до трудно поносими нива, новият метод за мозъчна стимулация ще ви помогне ефективно и без хапчета да го   преодолеете и да започнете от тук нататък без стрес.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова