Медицински услуги
0898 817 037

Магданозът – за всяко ястие подправка

magdanosТой толкова отдавна е на  нашата трапеза, че се е превърнал в нарицателно. Изразът: „На всяка манджа – мерудия.” се използва много често и означава нещо, което се употребява навсякъде. И наистина, магданозът е най-често употребяваният зеленчук.

Той спада към кореноплодните зеленчуци, но поради спецификата си най-често се употребяват листата му за подправка, която се понася от почти всички хора и при почти всички заболявания. Той няма противопоказания.

Ако се погледне таблицата, съдържаща най-популярните зеленчуци, той оглавява класацията почти за всички витамини и минерали. Той е от най-богатите на витамин С – 182 мг/100г /има повече и от прословутите лимони/, каротин – 6,32 мг, витамин РР – 1,35 мг, витамин К – 0,10 мг, витамин В1, фолиева киселина. Витамините С и РР действат в една посока и взаимно засилват своето действие.

Като източник на желязо той съдържа двойно по-голямо количество от спанака, на второ място е по съдържание на калий, доста фосфор, селен, магнезий и един от най-богатите по съдържание на калций.

Като съставна част на магданоза са разнообразни органични киселини и етерични масла, които са вкусови дразнители и стимулират секрецията на храносмилателните жлези. Препоръчва се на хора с проблеми с венците и храносмилането, стомашни язви извън период на обостряне, атрофични гастрити и анорексия. Укрепва имунната система, регулира обмяната на веществата. Полезните му свойства помагат при депресия, отвара от него може да подобри мозъчната функция. Нормализира менструалния цикъл и намалява болезнеността, при мъжете нормализира половото влечение  и потенцията. Има изразено диуретично действие и може да се прилага при бъбречни проблеми, както листата, така и корените.

Но всичко хубаво трябва да бъде с мярка. Както всички зелени листни зеленчуци той е богат на оксалова киселина, която може да предизвика образуване на оксалатни камъни в бъбреците при хора, които са предразположени към това. При злоупотреба може да предизвика болки в мускулите, гърчове, гадене, главоболие, При бременни съществува риск от аборт и кръвотечение при скорошно раждане.  Но малките количества, в които се използва магданозът изключват подобно действие. За да е опасно, трябва да се яде много магданоз, а това едва ли някой прави.

Магданозът е много удобен за съхранение и употреба. При термична обработка не губи своите свойства, но по-добре е да се слага след като ястието е отстранено от огъня. Към салати трябва да се добавя непосредствено преди консумация, защото хлорофилът в него може да разгради част от витамин С, който се съдържа в зеленчуците.

Може дълго да се съхранява в сушен или замразен вид без да губи полезните си свойства и витамини.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова