Медицински услуги
0898 817 037

Да не си отидат килограмите заедно със здравето

С наближаването на плажния сезон отново на доста хора почва да им се иска да изглеждат по-стройни и да си влязат в старите бански. Изниква голямата съблазън да си избереш в Интернет диета /там можеш да намериш всякакви видове и от всякакви звезди и съмнителни „специалисти”/, която обещава резултат за две седмици, и да станеш Бриджит Бардо.

Лекарите предупреждават: всяка диета, построена на големи ограничения, не решава трайно проблема с излишното тегло. Обикновено загубените килограми се завръщат и водят и добавка. Ако тя е само във вид на още килограми, е по-добре. Но често към тях се добавят и камъни в жлъчния мехур и бъбреците, подагра, проблеми със сърдечно-съдовата система.

Всяка от предлаганите диети не учи на най-главното: на правилно хранене. Не позволява организмът да получава пълноценно всички необходими вещества. Диетите най-общо предлагат за известно време да се откажем от нещо. Човек си мисли, че е достатъчно да потърпи, като стигне целта вика радостно „Ура!” и се връща към обичайния си начин на хранене, който го е довел до нуждата от диета. Но човекът вече не е същият. Дори и при най-квалифицирано съставената диета не се губят само мазнини. Половината от загубеното тегло са мускули. Останалата половина са мазнини и излишна течност. Това и намаляването на теглото водят до намаляване на стойностите на основната обмяна. Намаляват се енергийните загуби, защото мускулите изразходват 17 пъти повече енергия от мастната тъкан. И вече с тази намалена обмяна човек се връща към предишното си хранене. И килограмите се връщат с плюс. Но се връщат като мастна тъкан. Загубените мускули не могат да се върнат сами. Мускули се правят с движение, с физическо натоварване. За това след всяка прехвалена диета мастното съдържание на организма се повишава и е все по-трудно да се свалят килограми.

В зависимост от времето на ограничаване такива диети могат да нанесат вреда на здравето от поправимо до непоправимо.

В целия ред диети, наречени високобелтъчни, са максимално изключени въглехидратите. Освен засягащият почти всички запек, често тяхно усложнение е образуването на камъни в жлъчния мехур /камъни могат да се образуват при практически всяка диета, поради образуването на т. нар. литогенна жлъчка/. Положението се утежнява и от наличието на предразположение по принцип към образуването на камъни при болните от затлъстяване, особено при жени /”Рубенсов” тип жени/.  Не рядко усложнение на високобелтъчните диети е образуването на камъни в бъбреците. Белтъчините са богати на пуринови азотни бази, при разграждането на които се повишава концентрацията на пикочна киселина в кръвта и урината. При подходящо рН на урината изкристализират уратните соли. При наследствено предразположение тези соли могат да изкристализират навсякъде /най-често около ставите/ и да се развие подагра.

По-голямото количество храна от животински произход съдържа и повече холестерол. Въпреки че по-голямата част от холестерола в организма се произвежда от черния дроб, повишените му количества влияят неблагоприятно върху сърдечно-съдовата система. При хора, които с години са на нисковъглехидратни диети, с една трета се повишава риска от преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания. Като се включат към това и заболяванията на храносмилателната и отделителната система плюс нарушаването на пуриновата обмяна – подагра, рисковете стават значими.

На всеки човек е известно, че е хубаво да консумира по-малко солено, сладко, мазно. Всяко ограничение трябва да става без фанатизъм, с мярка. По-строги ограничения могат да се налагат при здравни показания, но за възможно най-кратък срок.

Всяко ограничение лишава организма от нещо, което му е нужно. Вместо да търсите чудодейни диети, научете се да се храните по-балансирано. По-правилно. Въведете ред в храненето си. Или просто спрете да преяждате. Това ще свърши работа.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова