Медицински услуги
0898 817 037

С какво е полезно цвеклото?

cvekloВ древността към цвеклото са се отнасяли внимателно и с уважение и са го използвали само като лекарство. Заради своите лечебни свойства то е попаднало даже в трудовете на Хипократ.

Цвеклото е богато на растителни влакна /фибри/, захари и органични киселини, които засилват перисталтиката на червата. Много ценна негова съставка са пектините. Те играят особена роля в поддържането на здрава чревна микрофлора, нормализиране на чревната перисталтика, свързват и изхвърлят със себе си и попадналите в организма токсини и тежки метали. Заедно с пектините излизат и излишъците от холестерол.

Съдържащото се в цвеклото биологично активно вещество бетаин нормализира работата на черния дроб и подобрява усвояването на белтъците. Цвеклото е богато и на витамин С, който укрепва имунитета и повишава съпротивляемостта на организма към инфекциозни и простудни заболявания.

В състава на този зеленчук влиза и основния кръвотворен елемент – желязото, което заедно с витамин С предпазва от развитието на анемия. За процеса на кръвотворене е необходима и фолиева киселина, която се съдържа в листата на цвеклото, които също могат да се ядат.

В цвеклото има и достатъчно количество цинк, който регулира имунитета, оказва благоприятно въздействие върху работата на половите жлези, задстомашната и надбъбречните жлези.

Цвекловата аптечка може да дойде на помощ при следните случаи:

1. Хронични ларингити и фарингити със сухота в носоглътката и хриплив глас – свареното цвекло се настъргва и изтисква. С получения сок се прави гаргара.

2. При запек – изяжда се на гладно 50-100 г сварено цвекло, подправено със зехтин.

3. При малки травми – тампон, напоен с пресен цвеклов сок отлично спира кръвотечението. С прясно настъргана каша може да се прави компрес на неголеми язви и рани.

4. При понижен тонус на организма и умора – равни части от прясно изтискан сок от сурово цвекло, черна ряпа и морков се приема по 1-2 супени лъжици един час преди хранене около месец. Това е чудесно общоукрепващо средство, повишава хемоглобина в кръвта, подобрява обмяната на веществата, нормализира кръвното налягане, почиства жлъчния мехур, придава на кожата здрав и свеж вид.

5. Със сок от варено цвекло може да се правят промивки на носа при хрема, да се използва за измиване на главата при пърхот.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова