Медицински услуги
0898 817 037

Ползата от тъмния шоколад за сърцето

dark-chocolateАмерикански учени са изяснили точната причина за ползата от тъмния шоколад за сърдечно-съдовата система. Оказало се е, че полезните бактерии в червата го разграждат до вещества, които имат противовъзпалителни свойства и оказват благоприятно въздействие върху сърцето и съдовете.

Ползата от тъмния шоколад за здравето е известна от векове, но точната причина е оставала неясна. Сега се изяснило, че полезните микроорганизми, живеещи в червата, по-точно бифидобактерии и млечнокисели бактерии, прекрасно се размножават използвайки шоколада за своята жизнена дейност.

Когато вие ядете тъмен шоколад, тези бактерии го разграждат и произвеждат противовъзпалителни съединения. Тези съединения се всмукват през чревната лигавица, усвояват се от организма и намаляват възпалителните процеси в тъканите на сърдечно-съдовата система, което намалява риска от инфаркти и инсулти. Доказано е, че стоящата в тяхната основа атеросклероза е бавно протичащо възпаление. Точно върху протичането на този възпалителен процес влияят шоколадовите съставки.

Какаовият прах е основната съставка на шоколада. Той съдържа полифеноли /антиоксиданти/, например катехин и епикатехин и неголямо количество хранителни фибри. Всички тези компоненти практически не се смилат в храносмилателния тракт. Когато достигнат дебелото черво започват да ги разграждат живеещите там полезни микроорганизми. Хранителните влакнини ферментират, а големите полифенолни полимери се метаболизират до по-малки и лесно всмукващи се молекули. Именно тези молекули притежават противовъзпалителните свойства.

Комбинирането на фибрите на какаото с пребиотици /хранителни компоненти, които не се разграждат в стомашно-чревния тракт, но ферментират под действието на нормалната микрофлора на дебелото черво и стимулират нейния растеж/ ще подобри здравето на човека и ще помогне в преобразуването на полифенолите в противовъзпалителни съединения. По такъв начин хората могат да увеличат полезността на тъмния шоколад за своето здраве, ако го съчетаят с плодове, например банани и нар. Оказва се, че съчетанието на кисело мляко с какао също намира научно обяснение.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова