Медицински услуги
0898 817 037

Митове за диетите, които ни пречат да отслабнем

624-400-dietaКогото и да попитате, всеки ще ви даде съвет как да отслабнете. Голяма част от тези съвети нямат към отслабването и най-малко отношение, но упорито се предават от уста на уста, обраствайки с подробности и забрани, и на края се превръщат в митове, които повече вредят на тези, които трябва да отслабнат. Защо всички наоколо са така уверени, че прекрасно разбират от диетология?

В основата на тази увереност стои фактът, че хората много слабо и схематично си представят мащаба и сложността на проблема, сложността на устройството и функционирането на човешкия организъм. От гледна точка на неспециалистите всичко изглежда много просто. Не ядеш – отслабваш, ядеш – напълняваш. В най-добрия случай хората знаят, че да се гладува е вредно, а да се консумират полезни продукти е добре. Но и тук много допускат грешката да приемат безполезни и вредни продукти за полезни. Отслабването е сложен процес, в който всичко има значение: и хормоналния фон, и скоростта на обмяна на веществата, и начинът на живот, и хранителните и спортни навици и много други фактори. Много хора нанасят на организма си вреда, опитвайки се самостоятелно да отслабнат.

Най-разпространеният и най-вреден съвет е „искаш да отслабнеш – не яш”. Доста хора приемат тази фраза за чиста монета, започват супераскетични диети, устройват си един след друг разтоварващи дни, и в резултат увреждат здравето си, психиката и окончателно забавят обмяната на веществата. За това горният съвет трябва да звучи така: искаш да отслабнещ – не преяждай, храни се балансирано и разнообразно. Но всички искат бързи резултати, вълшебна диета, която за няколко дни ще стопи килограмите трупани с години. Те трудно признават, че не съществуват чудесни хапчета и вълшебни диети и продължават да търсят и да вярват в митове.

Следващият мит е за супердиетите на звездите. Всеки женски сайт или списание ги публикува всяка седмица, придружени със снимки, които отразяват мечтата на всяка жена. Но пропускат да споменат, че обикновено става дума за отслабване с няколко килограма, /а не с 20-30 кг/ които всяка ограничителна диета би ликвидирала. Пропускат и факта, че този външен вид се поддържа с години разумно хранене и фитнес.

Не по-малко разпространен мит е „всички въглехидрати са вредни”. На практика не е така, въглехидратите се делят на бързи и бавни. Първите са в продуктите съдържащи захар и е добре да ги консумираме по-рядко и в по-малки количества. Но бавните въглехидрати, които снабдяват мозъка с необходимата му енергия и поддържат нормалната концентрация на глюкоза в кръвта, са необходими и не нанасят вреда на фигурата, стига да се консумират в правилното количество и в правилното време.

Някои хора смятат, че колкото по-малко мазнини и калории съдържа храната, толкова е по-полезна. Това е спорно твърдение. Между калоричността на храната и наличието в нея на полезни вещества, витамини, минерали, фибри, ненаситени мастни киселини, незаменими аминокиселини, връзката не е съвсем пряка. Колкото по-ограничителна е диетата по отношение на калориите, толкова е по-голям дефицитът на полезните съставки. Съществува и обратният вариант – много калорична храна и също толкова лишена от полезни вещества.

За съжаление чудеса не съществуват и за по-добрата фигура се налага да поработите върху себе си, да вложите време и усилия, без да се хващате на съветите на „специалистите” да погладувате, да пробвате новата супердиета или очистващ чай, вълшебни хапчета или хранителни добавки.

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова