Медицински услуги
0898 817 037

Най-безполезните за отслабването продукти

70Почти всяка жена, искаща  да отслабне си мечтае за възможността да се втали без диети и фитнес, посредством „вълшебно” хапче или чудодейно средство за изгаряне на мазнините. И ако не всеки ще събере смелост да употреби лекарствени препарати /почти всички са забранени за употреба, поради тежки странични ефекти/, то хранителни добавки и продукти, рекламирани като изгарящи мазнините, в някакъв момент са склонни да опитат почти всички. Но в действителност повечето от тези чудо-средства са безсилни срещу излишните килограми и сантиметри.

АНАНАС   

На теория звучи много красиво: ананасът съдържа ензима бромелайн – вещество, което изгаря подкожните мастни натрупвания. И заради това, ако се консумират по две резенчета след хранене или като замяна на един от приемите на храна може много бързо да се отслабне. За съжаление в действителност тези свойства на ананаса са силно преувеличени. Този ензим в състава на ананаса способства за по-доброто усвояване на белтъците, но действие върху мазнините в храносмилателния тракт може да се очаква само ако се приема в достатъчно голямо количество.То може да се получи, ако на един път се консумират 2-3 кг ананас, което е практически невъзможно, а и действието е далече от очакваното. И ако се пресметне и количеството калории, които ще получите с това количество, ползата от употребата му ще е крайно съмнителна. Някакво въздействие на клетъчно ниво не може да се очаква, тъй като той както всички белтъци в храносмилателната система се разгражда на съставляващите го аминокиселини и така се резорбира. А ананасовият сок от кутии е безполезен за целта  продукт – калориите и въглехидратите в него са колкото в обикновените газирани напитки. За това разумни количества от ананаса включете в рационалното си хранене и с него разнообразете набора от плодове през зимния период.

ЗЕЛЕНО КАФЕ

Всяка година има някакъв продукт за отслабване, който е много модерен, рекламира се агресивно и натрапчиво навсякъде като „вълшебен” начин за отслабване, ползва се от голяма популярност… докато дойде следващият подобен продукт на модата и рекламата. Тази година това е екстрактът от зелено кафе. При това производителите почти гарантират положителен резултат – ефективността  била потвърдена научно. През 2012г. в списание Diabetes, Metabolic Siyndrome and Obesyti са  публикувани резултатите от изследване, което потвърждава способността на хлорогеновата киселина /биологично активен елемент на зеленото кафе/ да намалява теглото. Впоследствие е публикувана и статията на д-р Стив Салецберг, който поставя под съмнение резултатите от изследванията. Според него авторът на изследването на чудодействения продукт е използвал непроверени данни и е възможно да е имал финансови изгоди от публикуването на своите резултати. Така или иначе тази статия е заставила много хора да се замислят, дали си струва да се опита и този моден продукт, дали резултатите от само едно непотвърдено изследване могат да се смятат за меродавни. По данни на мои пациентки, които са опитали продукти с хлорогенова киселина ефект няма.

ГРЕЙПФРУТ  

GrapefruitНе малко статии са написани за изгарящите мазнините свойства на грейпфрута. Най-често авторите обясняват това действие с наличие на специфични цитрусови антиоксиданти и витамин С. В действителност грейпфрутът, особено ако се приема на гладно, както съветват отслабващите „експертите” в областта на храненето, усилва апетита – в него се съдържат органични киселини, които раздразват лигавицата на стомаха и стимулират чувството на глад. Особено внимавайте с употребата му на гладно, ако имате стомашно-чревни заболявания. Иначе той е превъзходен източник на витамини, минерали и пектин, с който можем да разнообразим зимното меню.

ЗЕЛЕН ЧАЙ

Има данни, че специфичните компоненти на чая – катехините, ускоряват обмяната на веществата и следователно способстват за отслабването. В доказателство авторите на публикациите за  способностите на зеления чай да влияят върху теглото привеждат японците – една от най-стройните нации в света. Те, както е известно, пият зелен чай с литри – чаената церемония в Страната на изгряващото слънце е важен ритуал. Но в случая с японците става въпрос не за изгарящият мазнините зелен чай, а за особеностите на японският начин на хранене – в него има малко мазнини и бързи въглехидрати. Към това се прибавят и хранителните навици на азиатците: те не предполагат преяждане на корем, хранителното невъздържане не се приветства в тяхната култура. Що се отнася до научните изследвани за свойствата на катехина важни са няколко неща: първо – той сработва само в много висока концентрация, която може да се получи при изпиване на няколко литра чай наведнъж; второ – във всички изследвания, показващи ефективността на катехините за намаляване на теглото намаляването на излишните килограми е толкова незначително, че не е ясно кое се дължи на действието на катехините и кое на плацебо ефекта.

ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил-чайДжинджифилът е още един моден компонент на средствата за отслабване. Най-често ни предлагат да отслабнем с джинджифилов чай или зелено кафе с джинджифил. В рекламите много сочно са описани отслабващите плюсове на вълшебния корен. Но рекламата си е реклама, а действителността е друга. Всичко зависи от индивидуалната реакция към този продукт. Джинджифиловият чай може както да потиска апетита, така и да го стимулира. Има данни че джинджифилът може може да повишава метаболизма, но да се говори за някакъв изразен ефект за изгаряне на мазнини е грешно. Така че, ако чувствате, че джинджифиловият чай намалява желанието за консумиране на сладко, защо да не опитате? Главното е да се съобразите с противопоказанията – за хора с повишено кръвно налягане и проблеми с храносмилателния тракт той не се препоръчва.

СОДА

Още един развенчан мит – напитки със сода и содови вани за отслабване. Стотици банери съобщават как ще отслабнете със сода, форумите са препълнени с историите на хора, които по чудесен начин  са „отслабнали” с помощта на содата. На практика да изгорят мазнините содовите вани не са способни, а напитките със сода могат да навредят на здравето.

Засега не са измислени „вълшебни”  начини или продукти за ослабване. Ако беше така всички наоколо щяха да бъдат стройни като фиданки и нямаше половината човечество да търси начини да отслабва. Единственият начин е да престанем да преяждаме и да научим пътя към парка или  фитнеса.

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова