Медицински услуги
0898 817 037

Кедровите ядки – само полза

kedrovi-yadkiКедровите ядки не са много популярни у нас. Те отскоро се появиха по магазините и още не могат да се преборят с по-известните си събратя. Това са семената на сибирския кедър и се намират в неговите шишарки.

Както във всички ядки и в кедровите се намира цял списък от полезни вещества.

Бертъците им са пълноценни и съдържат всички незаменими аминокиселини, които човешкият организъм не може да си изработва сам и почти всички останали. Те са с най-високо съдържание на белтък от всички ядки. Въглехидратите им са представени от захари, скорбяла и фибри. Имат доста високо мастно съдържание, както всички ядки.

Впечатляващ е списъка на макро- и микроелементите в тях: бор, желязо, никел, фосфор, йод, мед, цинк, силиций, молибден, манган, магнезий, калций, ванадий, селен. Има вещества, които присъстват в незначителни количества: титан, сребро, кобалт, олово, барий и алуминий.

Полезните им свойства се подсилват и от наличните витамини: витамин А, витамин Е, витамини В1, В2, В3 /ниацин/.

Ядките са много калорични – 100 грама от тях съдържат 585 ккал.

Кедровите ядки практически нямат противопоказания и неприятни ефекти. Главното е да се спазва мярката и да не се употребяват повече от 30 грама на ден. Те могат да причинят вреда само със своята висока калоричност за хората, страдащи от затлъстяване. В такъв случай е достатъчно да се ограничи употребата им.

Ако ядките са некачествени, гранясали /стари/ или заразени с гъбички, повредени от насекоми или гризачи,  могат да нанесат съществена вреда на организма. За това обръщайте внимание на срока на годност и външния вид на ядките: те не трябва да са мръсно-жълти и да миришат на гранясало.

Поради високото мастно съдържание кедровите ядки бързо се развалят. Светлината и кислородът значително ускоряват този процес. Съхраняват се в хладилника в херметична опаковка: очистените ядки три месеца, а нечистените – двойно повече.

Ядките се употребяват както за директна консумация, така и за добавка към салати, сосове, ястия от зеленчуци, месо и риба. Употребяват се очистени от обвивката.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова