Медицински услуги
0898 817 037

На петдесет животът едва сега започва

zdrave-nad-50Много хора посрещат петдесетгодишния си юбилей с тъга и чувството, че след него животът става друг, че след него не могат да очакват нищо. Това е валидно особено за жените, които се отдават единствено на внуците си. Вярно е, че към петдесет години се натрупват някои обстоятелства, които ни вгорчават живота и самочувствието. Как да се справим с тях, така че да продължим да живеем пълноценно и да се радваме на здраво и активно дълголетие. Разбира се хубаво е да се сетим за някои неща по-рано, но трябва да приемем реалностите.

85% от жените посрещат юбилея си с излишни килограми. Това е от основните причини да ни се намали самочувствието. Защо става така и как да си върнем формата?

След 30 години се забавя обмяната на веществата – с 10% за всяко десетилетие. И със същите 10% за 10 години се увеличава теглото. Дори при идеално балансиране на храненето и физическите натоварвания – енергоприхода да е идеално равен на енергоразхода – за сметка на забавянето на обмяната между 20 и 50 години могат да се натрупат 15 кг на пръв поглед от нищо. Като се прибавят няколко килограма натрупани около бременности и кърмене, още няколко килограма натрупани около настъпването на климакса, към 50 години прибавката към теглото може да бъде значителна.

При хормоналното преустройство на организма процесът на натрупване на мазнини става по-активен. Но това си има и своите малки плюсове. Когато яичниците приключват със своята дейност, отговорността за изработването на женски полови хормони се поема от мастната тъкан, която ги изработва от тестостерон /тук мъжете със затлъстяване са много онеправдани/. Това позволява на жените да запазят своя сексапил. У по-закръглените жени рискът за появата на остеопороза е по-нисък. Но, уви, болестите предизвикани от увеличаването на мастната тъкан са доста повече: захарен диабет втори тип, атеросклероза със сърдечно-съдови усложнения, повишено кръвно налягане, проблеми с черния дроб и ставите. За това да не се обръща внимание на възрастовата прибавка към килограмите не е правилно. Трябва спешно да промените начина си на хранене. Най-добре и безболезнено това става, ако след 30г. на всеки пет години преосмисляте хранителния си режим. Но ако сте пропуснали да направите това и сега не е късно. Никога не е късно да направите нещо за себе си.

Спрете да преяждате! Нормализирайте храненето си като намалите количеството на храната, хранете се редовно и по малко, увеличете зеленчуците, намалете хляба и солта. Избягвайте много мазните, много сладките и тестени храни. Избирайте по-качествена храна, изхвърлете от менюто си фаст-фууда.

Към 50 години се променя и начина ни на живот. Децата са отгледани, кариерата е направена /в повечето случаи/. Ако сме спортували, сега за спорт отделяме по-малко време и сили. Струва ни се, че вече е минало времето за това. Всекидневните дела ги вършим по-бавно и без да бързаме. Това е добре за тях, но за килограмите не е, защото енергията не се изразходва така интензивно като в младостта, когато сме се стремили всичко да успеем. А най-лошото е ако останалото ни свободно време го запълваме с похапване.

А активното движение е прекрасен начин да забързаме обмяната. Ако организмът няма нужда от повече енергия в момента и обмяната няма да посегне към енергийните запаси, каквито и „чудо-хапчета” да намерим. Използвайте всяка възможност за активно движение – бързо ходене, скандинавско ходене, бягане, каране на велосипед, плуване, гимнастика, съобразено с вашето здравословно състояние. Това са идеалните натоварвания, които ще помогнат да се справите с килограмите, да подобрят състоянието на ставите и сърдечно-съдовата система.

Още една причина за натрупване на килограми след 50 г. е психологическата. В тази възраст намаляват чувствата, желанията, страстите. Струва ни се, че всичко в живота вече се е състояло и не можем да очакваме нищо. Пада жизненият тонус. Ниското ниво на социална активност води до снижаване на настроението и самооценката. Това е стрес, с  който много хора се борят с ядене.

На практика всичко може да бъде иначе. На децата и работата е дадено всичко. Идва времето да се занимаем със себе си. Но именно да се занимаваме. Да продължаваме да учим, да търсим новото, нови приятели, нови хоризонти, ново хоби. Тогава няма да ни се налага да потискаме стреса с храна. А това е най-добрият начин да поддържаме и мозъка си в добра форма.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова