Медицински услуги
0898 817 037

Лъжичка по лъжичка по-стройни

otslabvane-vseki-den-po-lajichkaДа напиша този материал ме провокира посещението в кабинета ми на една мила девойка. Въпреки своите само 20 години тя имаше 10 кг излишни. След като й обясних всичко, което трябваше, тя възкликна: „Това е толкова сложно, как ще го направя!” А няма нищо сложно. Явно това е нейният начин да оправдае, че не прави нищо. Има само няколко неща, които всеки може да запомни и да направи. Това са неща, които няма човек, който да не ги е чувал. Нищо ново. Неизвестно защо тяхното прилагане на практика е толкова трудно. И се изкушавам отново да пиша за тях. Отбелязала съм най-важните стъпки.

1. Основният закон на диетологията и правилното хранене е:
НЕ ПРЕЯЖДАЙ!

Мисля, че всички го знаят. Едва ли някой допуска, че като се тъпче постоянно ще му се отдаде да отслабне. Как да достигнем до тази цел:

– Всички стъпки трябва да стават много бавно, за да можете без стрес да преминете към по-здравословно хранене. Ако намалявате количеството храна на всеки три дни с по една супена лъжица на хранене, това няма да бъде голям стрес за вашата психика. Дори редуциране и с по една лъжица на седмица постепенно ще доведе до намаляване на порциите. Колкото са по-бавни промените в теглото ви, толкова са по-трайни, защото са направени без стрес и организмът ви е имал време да се нагоди към новото ви тегло. Всички останали корекции във вашето хранително поведение трябва да стават също много бавно. Не бива да смятате /друг е въпросът, че много ви се иска/, че проблеми, които са натрупвани с години, могат да се решат за един месец. При това без вреди за здравето. Заредете се с търпение.

– Научете какво количество представлява една нормална порция от различни храни. Сегашното изобилие от храна и огромните порции в заведенията промениха разбирането на хората за нормалния им размер. За информация – към специалния раздел на сайта www.vitasportmedika.com.

– Осведомете се каква калорийна стойност имат различните храни. В Интернет могат да се намерят много таблици. В началото ще изисква известни усилия да се ориентирате, но после ще свикнете да преценявате храната почти автоматично с един поглед.

– Изчислете колко калории и храна са нужни на вашето тяло за вашите цели. Ако не можете сами, в това ще ви помогне специалист.

– Не похапвайте автоматично между храненията.Тези неконтролируеми похапвания могат да увеличат два и повече пъти погълнатите калории.
Отнасяйте се осъзнато към всяка хапка, която влиза в устата ви. Не живейте на автопилот. Когато ръката ви за пореден път днес се протегне за още един бонбон, веднага си задайте въпроса: „Какво правя? Това нужно ли ми е в момента?”

2. Хранете се равномерно през деня с неголеми порции. Така постъпилата енергия ще се изразходва за вашата ежедневна дейност и няма да се натрупва като запаси и излишни килограми.По този начин няма да ви се налага да преяждате. Ако ви се яде след 18 часа, не се измъчвайте. Важно е да има три часов интервал между вечерята и лягането за сън. Гладът е лошо приспивателно. Може да го потушите с малко извара, варен белтък от яйце, чашка кисело мляко, парче краставица.

3. Постепенно редуцирайте храните, които не са особенополезни за вашето здраве, а носят голямо количество калории.

– Алкохол – концентратите започват от 280 ккал/100 г и вървят нагоре. Най-калорични са коктейлите, съдържат захар, повече са като количество, вкусни са, не се напиваш бързо и лесно си позволяваш още един. Не трябва да забравяме, че алкохолът притъпява чувството за мярка и възбужда апетита, а напитките по принцип се консумират с различни мезета и закуски, които също трябва да влизат в сметката. Иначе празничната трапеза с приятели лесно може да премине в преяждане. Не апелирам всички да станем трезвеници. Всеки има своите празници и не бива за чаша вино човек да чувства вина. Важно е чашата да не се превърне в първата от много.

– Колбаси – варени, пушени, полуфабрикати. Може понякога човек да си позволи трийсетина грама на закуска. Земята няма да спре да се върти от това. По-полезно е колбасарските изделия да се заменят със запечено месо или риба. Ако нямаме време за това за предпочитане са филета, на които се вижда структурата.

– Сосове – най-добре е да се редуцират почти до нула. Навикът всеки сандвич обилно да се залива с майонеза и кетчуп може да превърне и най-здравословния сандвич в суперкалорична храна. Същото важи за зеленчуковите салати. При тях могат да се измислят заливки, които незначително ще повлияят върху калоричността. Но защо пресните зеленчуци трябва изобщо да се заливат с нещо? Лъжица зехтин и лимонов сок са достатъчни.

– Сладкишите и захарта, газирани напитки и купешките плодови сокове –всички знаят, че това е враг № 1 на стройната фигура. Но много хора са буквално пристрастени към тях. Намалявайте ги бавно и постепенно, без твърди ограничения. Не доказвайте на себе си, че имате воля и изведнъж можете да ги спрете, защото това е бърза крачка към срив и преяждане. Разбира се, трябва да знаете, че вие не премахвате своите любими сладки за цял живот. Понякога, човешко е, може да си позволите от тях в разумни количества. Но също трябва твърдо да усвоите, че красива фигура е реално да имате, ако любимите ви сладкиши се появяват на масата не по-често от веднъж на десетина дни. Соковете от магазина  и сладките газирани напитки съдържат много захар.Газираните напитки най-добре е да ги замените с чиста питейна вода, а плодовите сокове с пресни плодове. Това е валидно и за току-що изтисканите плодови сокове – те съдържат много захар.

4. Употребявайте повече зеленчуци. Те са нискокалорични, а са абсолютно необходими за здравето. Плодовете консумирайте без прекаляване, особено по-сладките и зрели круши, грозде, смокини.

5. Гответе по възможност с по-малко мазнина, избягвайте пърженето и панирането. Освен че увеличават калоража, при тези начини на готвене се образуват вредни вещества. Не изхвърляйте изцяло мазнините, те са необходими на организма, но ги добавяйте контролирано, не на око.
Така плавно за около месец може да преминете на по-здравословно хранене. Ще отвикнете от продуктите, които не са жизненонеобходими, но от тях се пълнее и ще избегнете сривовете. Неусетно килограмите ще тръгнат надолу, а заедно с това ще се появи по-доброздраве и самочувствие. Понякога може да си позволявате и нещо не много полезно в разумни граници. Но трябва твърдо да усвоите разликата между ПОНЯКОГА и всеки ден по няколко пъти и по много.

Това не влиза към храненето, но малко по-голяма физическа активност ще се отрази добре и на отслабването, и на самочувствието.

Най-важното:
Започнете още сега!

Не от понеделник, от първи или от Нова година. Да се храните разумно и да не преяждате не изисква някаква специална подготовка. Не е особено сложно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова