Медицински услуги
0898 817 037

Отслабване без усилия: възможно ли е?

masaj-otslabvane-pomaga-liОсобено в Интернет всеки е срещал примамливи призиви: „Яж и отслабвай!”, „Губи по килограм на ден!”, „Без спорт и диета!”, „Само три капки на ден и си манекен.” Неволно се питаш – от къде тогава се взимат у нас толкова затлъстели хора. Защо броят на страдащите от затлъстяване расте с всяка година, ако може толкова лесно да се купи вълшебно средство, което само ще ти стопи мазнините  и буквално за седмица ще те превърне в модел.
Да бъде строен и здрав днес иска всеки. Търсенето ражда и предлагането, за това пазарът е препълнен с всевъзможни „вълшебни” средства, обещаващи бързи резултати без особени усилия. На всеки му се иска да вярва в  чудо.

За вълшебните хапчета писах не един път на сайта. Сега няма да се спирам на тях. Но на пазара има достатъчно други обещания. Доколко рекламата отговаря на действителността и има ли практическа полза от тях?

1. Пояс с ефект на сауна или пластмасово фолио. За седмица гарантират талията ви да намалее с 4-5 см, а за две – 8,5см. Мазнините сами се топят под вашия пояс.

Още в предишни времена, когато нямаше реклама, любителите на здравословния начин на живот се омотаваха с целофан, за да бягат. Предполагаем ефект – местно усилване на метаболизма, потене, локален разпад на мастни клетки. И работеше, преди всичко защото бягаха. Съвременните чудо-средства обещават това и без бягане, седейки пред телевизора с любимите сладкиши. Ако след това очаквате да отслабнете, ще бъдете много разочаровани. Защото за положителен ефект трябват тренировки, сам по себе си подобен пояс е безполезен. Леко намаляване на теглото е за сметка на загубата на вода от потенето. За това не го ползвайте през горещините, може да получите топлинен удар.

2. Миостимулатори и прибори за мързелива гимнастика. Рекламата обещава, че са истински пробив в областта на спорта. Електрическите импулси заставят вашите мускули да се съкращават и идеалното тяло се формира дори когато лежите. Плочките на корема, за които винаги сте мечтали, сега са достъпни и без да се потите в спортната зала.

Любителските прибори за електростимулация на мускулите са загуба на време и пари. Професионалните апарати се използват предимно за рехабилитация след травми и операции. Да се отслабне с помощта на този метод без ограничение на калорийността на храната е невъзможно. А избирателната тренировка на коремните мускули няма да даде желаните плочки, ако мускулите са покрити със солиден слой мазнини.

3. Вибромасажори, които намаляват обемите и целулита. Те помагали да се усили кръвообращението в организма, което подобрявало обмяната на веществата, за извеждане на неведомите токсини, избавяне от целулита, излишните килограми в областта на корема, бедрата и седалището, стягали мускулатурата. Ефективно изгаряли мазнините и извеждали от организма излишните течности.
Масажът може да бъде спомагателен метод против целулита. Това е реално работещ метод. Но е преувеличено неговото действие за локална загуба на мастна тъкан.

4. Пластири или кремове за отслабване. За локално отслабване, например в областта на корема или бедрата. Обещават с помощта на влизащите в техния състав активни вещества /кофеин, карнитин, растителни екстракти/ локално да се стопи подкожната мастна тъкан и да се стимулира кръвообращението с подобряване на обмяната.
Тяхното действие е аналогично на масажа и има доста слаб ефект върху тъканите. За това без диета и тренировки не може да се очаква резултат.

И какво остава? Старото като света – яж по-малко и се движи повече.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова