Медицински услуги
0898 817 037

Мляко с растежен хормон – наистина ли?

Тук-там в мрежата несмело се промъкнаха съобщения, че на някои жени са им пораснали брада и мустаци, защото са консумирали мляко от крави, на които им е инжектиран бичи растежен хормон за повишаване на млеконадоя.

Съобщението просто крещи от неграмотност. Но желанието за сензация е силно. И желанието да минаваш за познавач също.

Описаната ситуация е абсолютно невъзможна поради няколко много значителни причини. Най-важната е, че растежният хормон няма подобно действие. Подобни ефекти не се предизвикват от растежен хормон, а от тестостерон. Това са неговите ефекти върху вторичните полови белези. „Логиката” е елементарна – щом нещо расте, значи е виновен растежният хормон. Двата хормона са съвсем различни вещества, изработвани от различни жлези в организма и свързващи се със съвсем различни рецептори в клетките, за да предизвикат съответния отговор. Рецепторите са специфични за всеки вид хормон и не реагират с друг. Без подходящи рецептори не може да има никакъв ефект.

Растежният хормон е пептид, вид по-малка белтъчна молекула, чиито рецептори се намират върху повърхността на клетката. Изработва се от хипофизата. Тестостеронът е стероиден хормон и неговите рецептори се намират вътре в клетката. Синтезира се от мъжките полови жлези на мъжките екземпляри и от надбъбречните жлези и на мъжките, и на женските (включително хората). Тестостеронът отговаря за появата на вторичните полови белези, в това число брада.

Както всяко гръбначно животно, и кравите нормално си изработват собствен растежен хормон, необходим за дейността на техния организъм. Това известно ли е на тези, които хвърлят в паника хората? С него какво да правим? Бичият хормон е идентичен на кравешкия, защото това са мъжките и женските екземпляри на един и същи вид – говедо. Както моят инсулин и този на който и да е мъж по света са еднакви, защото това е инсулинът на един и същи вид – човек. Няма мъжки и женски инсулин или растежен хормон. Има човешки, говежди, свински, рибешки.

Приложението на каквито и да са пептидни хормони през устата няма абсолютно никакъв ефект. Както всяка белтъчна молекула, която при температура над 55градуса по Целзий денатурира, така и растежният хормон още при пастьоризацията на млякото 90% денатурира. Това е промяна на пространствената конфигурация на молекулата, без която хормонът не може да действа. За нагледност на процеса си представете разликата между сурово и варено яйце. Останалото неденатурирано количество претърпява същия процес под действието на солната киселина в стомашния сок. По-нататък молекулата на хормона претърпява същата обработка, както всички белтъчни молекули, които ядем – в храносмилателната система се разгражда на съставните си части, на аминокиселини, и отива за храна.

Дори да се приложи инжекционно също няма никакво действие. Правените опити с бичи растежен хормон да се лекуват деца с хипофизарен нанизъм, които не растат, защото не си произвеждат собствен хормон, не са дали резултат. Бичият растежен хормон е твърде различен от нашия и не може да се свърже с човешките рецептори върху клетките и да даде ефект. В момента за тези деца се изработва човешки хормон от генно модифицирани бактерии.

И така да успокоя женската част от населението. Дори килограм бичи хормон да имате директно в кръвта, пак не може да ви порасне брада. А за оправдаване на ефекта от прекомерната употреба на стимуланти и всякакви неясни по произход и състав медикаменти по фитнес-клубовете трябва да измислите нещо друго. Не е виновно млякото.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова