Медицински услуги
0898 817 037

Трябва ли да вярвате, че организмът ви е пълен с шлака и токсини? И трябва ли непременно да се изчистим?

New Design(48)Идеята за детоксикацията се е превърнала в синоним на зраве. Трудно може да не се заразиш с нея, тя е навсякъде. Превърнала се е в голямата заблуда на 21 век и в световна индустрия. Въпреки че никой от нейните поддръжници не може да каже кои са тези токсини. През 2009 г. група учени от английската организация „Здравият смисъл в науката” се е свързала с производителите на 15 продукта, заявени като очистващи от токсини. В отговор на въпроса за конкретни доказателства, потвърждаващи това, нито един от производителите не е могъл даже  да определи какво се има предвид под това, да не говорим точно да назове токсините.

_____

Новата книга на д-р Янакиева „Търговия с илюзии. Заблудите на алтернативната медицина.” засяга много актуална тема: С какво потребителите в днешно време са заблуждавани и плашени? С какво се манипулират техните страхове?

Книгата може да се намери в книжарници „Хеликон” и „Сиела”, в интернет книжарница www.novazvezda.com и в книжарницата на издателство „Нова звезда” на адрес: гр. София, ул. ”Иван Асен II” №1, вх.Б, ет.3.

____

Как се е погрижила природата за нашата детоксикация?

В хода на еволюцията организмът ни е развил прекрасна система за очистване от вредни вещества. Всяка секунда в нашите клетки се образуват различни продукти на обмяната на веществата, някои от тях токсични, и веднага се преобразуват в нещо друго. От външната среда в нашия организъм също попадат хранителни съставки, различни токсични вещества и лекарства (ксенобиотици). Нашето тяло денонощно се занимава с разграждането и изхвърлянето на отровните вещества в момента, в който те възникнат. За тази цел съществуват:

– съответните биохимични реакции, специфични ензими и химични пътища във всяка клетка, които обработват всяко вещество и практически всеки ксенобиотик може да бъде неутрализиран;

– също във всяка клетка функционират специализирани клетъчни органели, наречени лизозоми, пълни с ензими, които разграждат всичко ненужно;

– има специални клетъчни органели, протеазоми, които се занимават само с разграждането на остарели, повредени, вече ненужни или грешно синтезирани белтъчни молекули;

– в организма ни за целта са предвидени бъбреците, черния дроб, достатъчно дълъг храносмилателен тракт и бели дробове. Те постоянно, всяка секунда се занимават с нашата детоксикация и това не може да бъде заменено с никакви периодични мероприятия. Ако те не съществуваха, ние едва ли щяхме да доживеем да ни изпишат от родилния дом. И изобщо човекът нямаше да го има. Крайните продукти от метаболизма на безазотната част на аминокиселините, въглехидратите и мазнините са въглероден диоксид и вода, които се изхвърлят през бъбреците и белите дробове.

В медицината под детоксикация се разбират спешни животоспасяващи мерки, предприемани при предозиране на наркотици, алкохол или при отравяне. Други видове детоксикация няма. Ако вашите очистващи системи не могат да се справят, вие ще се нуждаете от сериозно лечение и разни билки, сокове и лепенки не могат да помогнат, дори и да вършеха нещо.

От медицинска гледна точка можем много да направим, за да подпомогнем тялото си да се пребори със собствените си и дошлите от околната среда токсини. Необходимо е да се пие повече чиста питейна вода, за да улесним обмяната на клетките, изнасянето на отпадните вещества на метаболизма от тях и работата на бъбреците, чрез които те се изхвърлят от тялото. Денонощно и без почивен ден бъбреците филтрират кръвта и я очистват от всичко ненужно.

В никакъв случай не трябва да се отказваме от твърда растителна  храна, която съдържа достатъчно количество фибри. Те подобряват функционирането на храносмилателния тракт. Хващат и улесняват изхвърлянето от организма на попаднали от външната среда токсини и тежки метали. Не се увличайте по модни методики за изчистване на червата. Чревните бактерии са извънредно важни както за процеса на храносмилане, така за здравето на храносмилателната система и на целия организъм. Нарушеният баланс трудно се възвръща и очистването може да излезе твърде скъпо за здравето.

Черният дроб е основният орган в нашия организъм, който се занимава с обезвреждането на вредните вещества, попаднали от вън, и отпадъците на нашия метаболизъм. Той е основният ни детоксикатор. И няма защо допълнително да го очистваме, защото той за това е създаден от природата. За да облекчим работата на тази свръхспециализирана детоксикираща лаборатория не бива да я претоварваме с огромни количества храна, алкохол, животински мазнини, излишни лекарства и хранителни добавки. Пиенето на специално детоксикиращи продукти допълнително натоварва черния дроб с тяхното обезвреждане и метаболизъм. Гладът и недостигът на белтъчини, витамини и енергия също може да се отрази пагубно върху него. Витамините и минералите участват в образуването на активните центрове на ензимите, които обезвреждат метаболитите, а белтъчините образуват тяхната молекула.

Белите дробове  ни снабдяват с живителния кислород и ни избавят от въглеродния двуокис, в който накрая се превръщат белтъчините, въглехидратите и мазнините. Без тези два процеса животът е невъзможен. За да протичат те бързо и качествено трябва да пазим здравето на белите си дробове. Но половината човечество прави всичко възможно да го унищожи. Този бич за белодробното здраве е тютюнопушенето. Никаква детоксикация не може да го компенсира. Освен че уврежда дихателната система, тютюневият дим ни натоварва с повече от 4000 химични вещества, всяко от които е токсично и канцерогенно.

Следователно не са нужни никакви специални и чудодействени методики за изчистване на организма.

Единственото лекарство срещу заблудите е знанието. Новата книга „Търговия с илюзии. Заблудите на алтернативната медицина.” е опит в достъпен вид да се обясни защо тези неща не работят. Но могат да струват твърде скъпо за здравето ни.

Книгата може да се намери в книжарници „Хеликон” и „Сиела”, в интернет книжарница www.novazvezda.com и в книжарницата на издателство „Нова звезда” на адрес: гр. София, ул. ”Иван Асен II” №1, вх.Б, ет.3.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова