Медицински услуги
0898 817 037

Хранене при някои професии – първа част

oc-SurgeonВсяка професия си има своя специфика, свои вредности, които могат да се нивелират с правилно хранене.

Професии с продължително стоене прав

Опасност №1. При тези хора има много голяма вероятност за развиване на варикозно разширение на вените на долните крайници, особено ако имат и наследствена слабост на съединителната тъкан. Неподвижните мускули постепенно губят тонус и вече не могат да оказват нужното налягане върху стените на кръвоносните съдове. Това веднага се отразява на състоянието на вените: застоялата кръв усилва налягането върху стените на вените, а те не издържайки натиска постепенно се разтягат и увеличават диаметъра си, като клапите в тях не могат вече да регулират еднопосочното движение на кръвта. И на кожата се появява венозният рисунък. Опасността за това е най-голяма при фризьори, хирурзи, стоматолози, продавачи, учители.

За избягване на варикозната болест се препоръчват специални упражнения или поне периодично раздвижване на краката; носене на компресионен трикотаж, почивка с повдигнати крака. Много хора забравят, че диетата е просто незаменима в профилактиката на варикозното разширение на вените.

  1. Преди всичко трябва да се постараете да нормализирате и да стабилизирате теглото си. Излишната телесна маса лошо се отразява на разширените вени. Натоварването на съдовете се увеличава и заболяването прогресира.
  2. Храната да е максимално богата на леко усвояеми белтъци от риба и пилешко.
  3. Останалите морски дарове – миди, калмари, морско зеле, съдържат освен всички необходими белтъци, и  мед – елемент, който активно участва в синтеза на еластин. Той участва в изграждането на съдовата стена, придава й здравина и еластичност.
  4. Рутин или витамин Р. Това вещество оказва най-силния противоварикозен ефект, който се усилва в присъствието на витамин С. Той укрепва съдовата стена, намалява нейната проницаемост, намалява отоците. Рутина се съдържа в горските плодове, орехите, цитрусите. От последните най-полезен е лимонът – в него се съдържа идеалната комбинация от витамините Р и С. На ден са достатъчни няколко кръгчета лимон, но задължително с кората – в нея е най-голямото количество витамин Р. В горските плодове се съдържат и вещества, които предотвратяват образуването на тромби. При варици това е много актуално, те често се усложняват с тромбофлебит. В това отношение са полезни и ябълките, ягодите, моркови и сладки червени чушки, но в тях тези вещества са по-малко.

Опасност №2. Статичното натоварване на краката често провокира и остеоартроза на коленните стави, особено в съчетание с наднормено тегло или затлъстяване. Появяват се болки, а в по-тежки случаи – ограничение на подвижността на ставите. Прогнозата на заболяването не внушава оптимизъм – то има тенденция да прогресира. Можем да си помогнем с правилно хранене.

  1. И тук основното изискване е нормализиране на теглото. Повишаване на телесната маса с 15% /затлъстяване 1-ва степен/ увеличава риска от остеоартроза два пъти. Ограничете употребата на много сладки, мазни и тестени храни.
  2.  Няколко квадратчета черен шоколад на ден ще ви донесат достатъчно количество антиоксиданти, които ще противостоят на разрушаване на ставния хрущял.
  3.  Салата от топинамбур или известен по нашите земи като земна ябълка, е добро допълнение към диетата. Той предотвратява ставни заболявания, защото стимулира деленето на хрущялните клетки.
  4. Профилактиката на заболяването включва и достатъчно количество млечнокисели продукти, плодове и зеленчуци.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова