Медицински услуги
0898 817 037

Да се почистим от паразити

Всевъзможни лечители и уж на вид напълно прилични „лечебни” заведения постоянно предлагат по Интернет всички да ни чистят от паразити. За пробутване на някакви билкови илачи се стига до там да се създаде фалшив сайт на Министерството на здравеопазването или да се измисли някакъв институт по молекулярна паразитология. Бъдете внимателни! Идеята за чистене в най-добрия случай е безполезна, но понякога може да бъде опасна за здравето.

Мит №1. Според теориите на тези търговци, всички болести включително рак, се причиняват от паразити. Всичките 12000 заболявания, заедно с вродените, се причиняват от паразити. Човек без никакви знания в тази област, ако се замисли, ще му се стори безумно.

Мит №2.  Всички хора са заразени. Особено са разпространени различни видове хелминтози, „червеи”. Някои все пак милостиво допускат, че няколко процента от хората нямат паразити. Но дори и те трябвало профилактично да се лекуват, за да не се разболеят. Ние не живеем в тропиците, където разпространеността на паразитни червеи и едноклетъчни, е по-голяма. Върху храната ни се осъществява контрол и степента на защита е доста по-голяма от тази в Африка, каквото и да разказват защитниците на разни конспиративни теории. Наличието на паразити се доказва със специфични лабораторни методи, а не с хемосканиране по жива капка кръв, биорезонанс, гледане на звезди и други толкова надеждни методи.

Мит №3. Периодично всички трябва профилактично да се лекуват от паразити. Профилактиката според едни „специалисти” трябва да продължи постоянно години наред, според други може два-три пъти годишно. И то не с аптечната химия, а с безопасните лекарства, които те продават. В това няма никакъв смисъл. Няма таблетка, която би предотвратила заразяването. Пътищата на проникване в организма, начините на развитие на биологичния цикъл на различните паразити са съвършено различни. Няма таблетки, които да действат на всички паразити. Срещу всеки вид паразит съществува конкретно лекарство, което убива само него. Тези лекарства се назначават само по показания след проведена по правилата диагностика. В повечето случаи това са силни препарати, които не са безразлични на организма и не е препоръчително да се пият без реална необходимост, за всеки случай.

Мит №4. Най-ефективните средства за лечение и профилактика на паразитите са тези, които продава съответния сайт. Тук възможностите за баламосване на хората са безкрайни. Всякакви сламки и тревички, особено ако са по-екзотични, се обявяват за най-ефикасното средство. Внимавайте! Някои от тези „препарати” може да не са съвсем безобидни. Растителните съставки също имат странични ефекти, които обикновено се премълчават.

Все пак и по нашите географски ширини съществуват паразити. Как да не станем от малкото хора, които са техни гостоприемници?

Повечето случаи на действително заразяване с паразити са вследствие на елементарно неспазване на хигиенните правила. Те са елементарни, знаят се от край време и от всички и въпреки напредъка на технологиите никой не ги е отменил. Не са изгубили своята актуалност, защото вършат работа.

 • Мийте си ръцете преди ядене, след прибиране отвън и след посещение на тоалетна.
 • Плодове и зеленчуци, които се консумират сурови, се мият под течаща вода. Зелените листни зеленчуци след почистване могат да се накиснат в купа с вода /и оцет/.
 • На пазара се откажете от парченцето плод, предложено за проба. Най-вероятно не е измито.
 • Не се къпете в неизвестни водоеми, особено ако там живеят водоплаващи птици.
 • Откажете се от сурова и сушена риба, не яжте недобре сварено или недопечено месо, не консумирайте сурови раци и морски дарове. Био-, еко-, органик-храните също могат да са източник на паразити, още повече се наторяват с оборски тор.
 • Използвайте отделна дъска за рязане на сурова риба и месо.
 • Пазете храната от мухи и хлебарки.
 • Не пийте вода от открити водоеми.
 • Редовно обезпаразитявайте домашните си любимци.
 • Не пипайте безстопанствени кучета и котки, ако нямате възможност веднага да си измиете ръцете.
 • Бъдете особено внимателни в спазването на горните правила при посещение на екзотични държави. За тях е валидно и правилото да не се пие вода от чешмата.

Хигиената е едно от постиженията на човешката цивилизация. Съчетана с разум би ни държала далече и от болестите, и от шарлатаните.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова