Медицински услуги
0898 817 037

Хранене при някои професии – втора част

Седяща работа

sedyastiprofesiiСтотици хиляди хора прекарват работния ден, седейки пред компютъра. Това по правило води до хиподинамия. Защото прибралият се от работа човек не е способен на никакви активни действия, като посещение на фитнес, крос или дори само разходка. Получава се известната схема „от работа-в къщи” и обратно, която рядко включва нещо друго и засяга множество хора.

Това преди всичко е опасно за сърдечно-съдовата система. Хиподинамията се смята за сериозен фактор за развитие на затлъстяване,  хипертония и атеросклероза. Тези, които много седят и малко се движат трябва да обърнат сериозно внимание на храненето.

1.  Основното е храненето да се съобрази с енергоразхода и в никакъв случай да не се допуска надхвърлянето му с поетата храна. А чест навик е седейки целодневно пред компютъра да се похапва почти автоматично и затова неосъзнато нещо готово пакетирано, което много рядко е здравословно. Често се пропуска обедът или се заменя пак с нещо пакетирано и пълно с калории, които няма къде да се изразходват. А какво се случва на срещи с колеги и приятели да не говорим.

2.  Нужно е да се намали количеството на животинските мазнини, като те се заменят с растителни масла – зехтин, орехово масло, царевично олио. Растителните масла са богати на полиненаситени мастни киселини, които са много полезни за здравето, но и с тях не бива да се прекалява – не повече от 2 супени лъжици дневно.

3.  Трябва да се обърне специално внимание на количеството въглехидрати в храната. Съдържащите бързи въглехидрати храни да се сведат до минимум, а да се включат пълнозърнести продукти, които не само съдържат разграждащи се бавно въглехидрати, но са запазили всички полезни компоненти на зърнените култури /витамини, минерали, фибри/.

4.  Да се приемат достатъчно количество белтъчини с храната

Друга неприятност на седящата работа е появата на запек.

1.  Растителната храна е важна не само заради своите витамини и други биологично активни вещества, но и заради своите растителни влакна или фибри. Те стимулират и регулират работата на храносмилателната система и спасяват от втората неприятност на заседналия начин на живот. Запекът се диагностицира у 70% у хората работещи на бюро повече от пет години. Имайки предвид тази статистика трябва да се въведат в храненето и разхлабващи продукти. Освен плодовете и зеленчуците към тях се отнасят млечнокиселите изделия, сурови ядки и семена, растителни масла.

2.  Освен храната голямо значение има и режимът на поемане на течности. Масово явление е недостатъчното пиене на вода. Средната необходимост от вода е осем чаши на ден. Хората страдащи от запек е добре да ограничат употребата на спиртни напитки, особено газирани коктейли и напитки.

3.  Не се препоръчва поемането в големи количества на тестени изделия и сладкиши. Продуктите от бяло брашно рязко затормозяват работата на червата, докато пълнозърнестите брашна я стимулират. Полезно е да се добавят в храната трици или фибри в чист вид. Фибрите в менюто трябва да бъдат не по-малко от 25 г на ден.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова