Медицински услуги
0898 817 037

Предизвикателство №6: Седмица без пържено

parjenoПърженето и панирането не са най-здравословният начин да си приготвите храна. Образуваните при този процес вредни вещества могат да станат причина за появата на стомашни заболявания, включително онкологични. Освен това покачват многократно съдържанието на мазнини и калории.

Не вредете на себе си и вашето семейство и изхвърлете от менюто си пържените храни. При правилно използване на подправки и добавки останалите начини за приготвяне на храна /варене, печене, приготвяне на пара/ ще ви осигурят от същите продукти много по-здравословни ястия. Заменете само за една седмица пърженето и ще останете изненадани от ефекта: липсата на досадните, понякога мъчителни, киселини и подуване на корема.

Измамното удоволствие

Пърженето е един от най-разпространените в кулинарията начини за обработка на храната.

Отношението към пържените продукти не е съвсем еднозначно. От една страна са много вкусни, а мирисът на пържени картофи или месо трудно се подминава. От друга страна използването на голямо количество мазнина, загрята до висока температура, продължителната обработка, често многократното използване на мазнината и канцерогените, които се образуват карат диетолозите да обявят пържените продукти за едни от най-вредните.

Именно нагретите до високи температури мазнини гарантират попадането в нашия организъм на много не от най-полезните вещества. Транс-мастните киселини, които се образуват при пържене могат да са причина за затлъстяване и повишаване на холестерола в кръвта.

Отделно пърженето покачва много съдържанието на мазнини и калории в продукта. Някои пържени храни могат да предизвикат и зависимост. При това положение не е чудно, че сред любителите на пърженето се срещат много хора със затлъстяване и стомашни проблеми.

Още по-опасни са акролеините, образуващи се при нагряване на растителни масла, особено при многократното им използване. Те са силни канцерогени даже в малки количества. За това най-малко вреден се смята зехтинът – той се получава от плодове и образува значително по-малко акролеини. Азот-съдържащи вещества – нитрозамини, нитрати и нитрити – също са силни канцерогени, които се образуват в големи количества при пържене на месни белтъци и зеленчуци. Акриламид – мутагенно и онкогенно действащо вещество, образуващо се при пърженето на картофите.

Освен мазнините самото нагряване на продукта до много висока температура способства за разпадането в него на полезните витамини и други вещества, от които се лишава нашия организъм.

Добре е пържените храни да се употребяват по-рядко, да се приготвят по всички правила на кулинарната наука – по-кратко пържене, без прегаряне, с еднократно използване на мазнината, задължително да се консумират с пресни зеленчуци. Тогава ще бъдат удоволствие, а не източник на неприятни емоции.

Предизвикателство № 1 : Слез две спирки по-рано – Да изгорим 100 калории на ден чрез движение – отминало предизвикателство

Предизвикателство № 2 : Една седмица без fast food – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 3 : Една седмица без газирани напитки – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 4 : Една седмица без сладко – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 5 : Започни деня си с ритъм – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 6 : Една седмица без пържено – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 7 : Замени едно хранене с пълнозърнести храни -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук 

Предизвикателство № 8 :  Не пропускай закуската -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Ако сте преминали успешно през всички предизвикателства, вие вече сте поставили основите на здравослоното хранене и начин на живот. Остава само да приложите и последното основно правило, което е ключът към хубавата фигура и доброто здраве: Никога не преяждай!научи повече

Ако не сте успели да се присъедините към кампанията 100 калории по-малко на ден във Фейсбук, вие можете да преминете всички предизвикателства сами и да сложите началото на един по-здравословен начин на живот, който ще окаже положително въздействие не само върху фигурата ви, но и върху цялостното ви здравословно и психично състояние. С всяка изминала седмица ще се почувствате все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма!

Собственото ни  здраве, добро настроение и по-малко килограми  зависят изцяло от нас, от направените малки, но добре дозирани и премерени усилия.

Ако имате нужда от индивидуална програма и двигателен режим, може да запазите своя час сега на тел. 0898 817 037

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова