Медицински услуги
0898 817 037

Бразилски орех – хубавото по малко

brazilski-orehОтскоро по магазините за ядки се появи непознатият бразилски орех. Той идва от Южна Америка, основно от Боливия. Много хора се питат, по колко от тази вкусна ядка е препоръчително да се яде. Оказва се, че трябва да намалим ентусиазма си към екзотиката и да сведем консумацията му до две ядки на ден. Защо като е толкова вкусно?

На първо място, както всички ядки той е много калоричен – сто грама наближават 700 ккал. Второто ограничение е твърде високото съдържание на селен – 1917 мкг/100 г при дневна нужда от 50-70 мкг. Съдържа и много малки количества от радиоактивния елемент радий. В обвивките се съдържат афлатоксини, които могат да повишат риска от поява на рак на черния дроб. За това Европейският съюз е въвел строги правила за внос. Обвивките предварително се отстраняват и се проверява всяка партия. Някои хора могат да са алергични към един белтък-албумин, който се съдържа в бразилските орехи.

Иначе бразилският орех е един добър източник на маса полезни вещества.

Съдържа 66% мазнини, 2/3 от които са полезните  ненаситени /омега 3 и омега 6/, но те изключително много качват калоричността му. Има значително по-малко белтъчини – 14%, но въпреки това е добър източник на растителни белтъци. Има високо съдържание на фибри.

Богато съдържание на минерални вещества, освен селена: фосфор, калий, калций, цинк, магнезий, желязо, манган, мед. Той е най-добрият естествен източник на селен.  Той има антиоксидантни и противотуморни свойства. Влиза в състава на ензима глутатионпероксидаза, част от естествената антиоксидантна защита на организма. В активацията на този ензим участва и витамин Е. Селенът най-добре се резорбира в комбинация с цинк. Хората със стомашно-чревни заболявания често имат понижена усвояемост на селен.

Орехите съдържат витамини от група В, витамин С, витамин Д, витамин Е, флавоноиди /естествени антиоксиданти/.

Това богато съдържание спомага за правилното функциониране на организма и спомага за намаляване на риска от поява на тумори, артрит, катаракта, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания, нормална функция на имунитета, на обмяната на веществата. Неговото масло широко се използва в козметиката.

Но не забравяйте – само по две ядки на ден. Селенът има свойството да се натрупва в организма и в големи дози може да предизвика нередовна функция на храносмилателната система /запек/, умора, раздразнителност, чувство на напрежение и нервност, главоболие.

Това е поредният „суперпродукт”, който няма да се превърне в „суперхрана”.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова