Медицински услуги
0898 817 037

Изкуствените подсладители: забележима вреда и никаква полза

podsladiteliЛогично е да не се напълнява от вещества, които нямат особено енергийно съдържание. Те се радват от дълги години на особен интерес от страна на хора, които имат желание да поддържат добрия вид на фигурата си или да намалят теглото си. От една страна те могат да стимулират апетита, някои от тях в началото са били разработвани като апетитостимулиращи вещества в свиневъдството. От друга страна подлъгването на организма, че ще получи нещо сладко и калорично, предизвиква чувство на глад.

Оказва се, че нискокалоричните изкуствени подсладители, които имат сладък вкус, на практика нанасят на организма повече вреда, отколкото обикновената захар. Трябва да разочаровам хората, които опитвайки се да отслабнат с помощта на нискокалоричните заместители на захарта, смятат, че една-две бутилки нискокалорична напитка или друго лакомство с нулево съдържание на захар, няма да им навредят на здравето.

Диетолозите от Университета Джордж Вашингтон показаха, че това е много далече от истината. Подсладителите нарушават метаболизма и предизвикват по-интензивно натрупване на мазнини в тялото. В клетките на мастната тъкан се активират гените, които са отговорни за синтеза на мазнини и се провокира възпалителен процес. В резултат на това количеството на мазнини в мастната тъкан още повече се увеличава. Увеличава се нивото на глюкоза в кръвта. Клетките престават да усвояват добре глюкозата, поради нарушената чувствителност към инсулин. Това вече се случва на един по-късен етап. И е пряк път към поява на диабет втори тип.Този процес особено негативно се отразява върху здравето на хора вече със затлъстяване.

В началния етап те повишават активността на гените, отговарящи за транспорта на глюкоза в клетките и диференциацията на стволовите клетки в мастни. Увеличава се количеството мастни клетки. В миналото се смяташе, че броят на мастни клетки се увеличава само в определени периоди на живота и това не става във възрастта след пуберитета. Сега се оказва, че кръвотворните стволови клетки вместо еритроцити и левкоцити  (червени и бели кръвни клетки) могат да се трансформират в мастни клетки. В които да продължат да се натрупват мазнини. Подсладителите ги стимулират да поглъщат глюкоза от кръвта, която те превръщат в мазнини и я складират, увеличавайки обема на мастна тъкан в организма. Променят чревната микрофлора, което също се отразява отрицателно на обмяната на веществата.

Специална система в мозъка, която сравнява вкуса на храната с нейната калоричност, чувства в подсладителите „измама” и стимулира чувството на глад, за да попълни „недостига” на енергия. Опитните животни, консумиращи подсладител, на края започнали да поглъщат с 30% повече калории, отколкото тези чиято храна била с обикновена захар. Те станали хиперактивни, спели неспокойно или страдали от безсъние. Оказало се, че подсладителите влияят върху нервните центрове, които следят за енергийния баланс. Сладкият вкус е показател за съдържание на въглехидрати, а те са високоефективен източник на енергия. Системата за енергийна оценка в един момент усеща, че на сладкия вкус съответства по-малко количество калории и отговаря на това с допълнително чувство на глад.

Този механизъм е доста консервативен и съществува в различни живи същества. Видът на подсладителя не играе никаква роля.

Колкото и да е парадоксално, веществата с почти нулева калоричност вредят на тези, за които са предназначени. Стимулират увеличаването на мастната тъкан и поглъщането от нея на глюкоза, от която се синтезират мазнини. На следващия етап възниква рискът, че те няма да могат да го правят поради възникване на нечувствителност към инсулина. Но стартът към наднормените килограми и затлъстяването вече е даден.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова