Медицински услуги
0898 817 037

Не заедно с алкохол

alkohol-sladkoСъществуват десетилетни навици в употребата на алкохолни напитки, които определят с какво може да се пие алкохол. Това са традиции или моди, които се спазват без много замисляне. Но могат да предизвикат значителен дискомфорт след това.

Не е препоръчително алкохолът да се съчетава с:

Газирани напитки – това е най-често срещаното. Въглеродният диоксид дразни лигавицата на стомаха и повишава скоростта на всмукване на спирта. Опиянението настъпва бързо и човек губи контрола и може да изпие доста голямо количество след това, което няма да е безопасно за здравето и ще му осигури неприятен махмурлук.

Енергийни напитки – те са на мода в момента сред младото поколение и съвместната им употреба с алкохол е често явление по купони и дискотеки. Смята се, че така ще се повиши издръжливостта да танцуваш до зори. Тази комбинация може да причини реална вреда на здравето. Те съдържат високи дози кофеин и стимулиращи вещества, предизвикват бързо опиянение. Освен това провокират повишаване на кръвното налягане, спазъм на мозъчните съдове, сърдечна аритмия, понякога гърчове и нарушаване на работата на бъбреците. За хора със сърдечно-съдови заболявания подобен коктейл може да завърши с инфаркт или инсулт.

Мариновани зеленчуци – традиционно мезе са мариновани в оцет червени чушки. Оцетната киселина създава допълнително натоварване върху черния дроб и бъбреците, а в съчетание със спирта – усилва стреса, който организмът изпитва. За предпочитане като мезе са солените туршии, помагащи да се поддържа водно-солевия баланс в организма. Оптимален вариант е смес от варени картофи, солени краставички, кисело зеле.

Пресни домати – въпреки популярността на съчетанието ракийка със салатка от домати и краставици, това провокира подуване на корема от газове и други проблеми с храносмилането. Продуктите от преработка на доматите (доматен сок, доматено пюре, консервирани натурални домати в собствен сок) не предизвикват оплаквания при тяхната консумация с алкохол.

Шоколад – съчетаването му със силен алкохол е силен удар върху задстомашната жлеза. В зависимост от количествата могат да възникнат увреждания в нея, включително до остро възпаление.

Торта с крем – при едновременно попадане в организма на бързи въглехидрати, мазнини и алкохол, той първо преработва бързо усвоимите въглехидрати. Мазнините по принцип се преработват по-бавно и забавят усвояването на алкохола. Човек не чувства ефекта и поема още алкохол. Това гарантира продължително напиване и тежък махмурлук.

Мазно пържено месо (пържоли, пръжки) – в периода на колене на прасето това е най-честата комбинация. Но мазнините и продуктите от тяхната топлинна обработка заедно с неконтролирани количества алкохол предизвикват голям стрес върху стомаха, черния дроб, жлъчния мехур. И при добро здраве чувството на тежест и нарушенията в работата на червата са вероятни. При наличие на хронични заболявания и проблеми с храносмилането това може да доведе до изостряния. Като хапване към алкохола повече подхожда постно варено, печено или задушено месо. При неголямо количество мазнини белтъчната храна се смила и усвоява бавно и създава условия за по-бавно и равномерно усвояване и на алкохола. Това не води до тежък махмурлук.

Пикантни подправки – те в съчетание с алкохол предизвикват дразнене на лигавицата на хранопровода и стомаха. Тази комбинация усилва и опиянението, и загубата на контрол, водеща до висока консумация.

Алкохол с някои плодове (диня, грозде) – предизвиква подуване на корема от газове.

Кафе – доста разпространена е употребата на кафе с коняк, ликьор, уиски. Тази смес създава опасност от покачване на кръвното налягане или възникване на спазъм на мозъчните съдове. Не е желателна за хора със съдови проблеми.

Различни видове спиртни напитки – съчетаването им при една консумация не е за препоръчване. Имат различно действие върху организма в зависимост от добавките в тях, вида им и начина на производство. Бира и шампанско се препоръчва да се пият отделно от всякакъв друг алкохол. Не бива да се смесва водка с коняк или уиски, а концентратите – с вина и ликьори.

При всички случаи неадекватната консумация на алкохол, независимо от мезето, не е най-зравословната възможност.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова