Медицински услуги
0898 817 037

На гости при баба: опасностите, които дебнат

Няма дете, което да не обича да ходи на гости при баба и дядо. Но въпреки голямата им любов към внуците, това гостуване може да носи някои рискове. Особено ако се случва по-рядко и възрастните хора са изгубили навиците, свързани с пребиваването наоколо на малки деца.

Повечето баби и дядовци приемат различни лекарства. Когато живеят сами, лекарствата могат да се държат навсякъде, обикновено на най-достъпни места – в чантата на баба, на нощното шкафче, в най-достъпния шкаф в кухнята. Когато дойдат внуците на гости възможно е бабата да не се сети изобщо, че лекарствата й са на лесно място. А децата са любопитни. В къщи може дори да няма подобни неща и непознатите кутийки да привлекат особено вниманието им. Дали шарените бонбончета в чантата на баба или в нощното шкафче тя не ги е скрила за него? Нищо не пречи да ги опита. Колкото е по-малко детето, толкова по-голяма беля може да стане. То може да глътне и повече хапчета, а за неговата възраст и размер даже няколко таблетки могат да са фатални.

Другата опасност са поставените на достъпни за дете места перилни и почистващи препарати, различни киселини и основи. Една глътка от тях ще предизвика голям проблем, застрашаващ дори живота.

За това, когато ще идват внуците на гости най-добре първо помислете какво трябва да скриете от тях. И преместете лекарствата и почистващите препарати на недостъпни места.  Най-добре е да бъдат заключени.

Помислете какво друго би предизвикало любопитството на малките деца и направете опит да го обезопасите. За градските деца, отглеждани по апартаменти и в кварталната градинка, къщите с дворове крият много интересни тайнства. Не оставяйте децата на случая.

В последните години наблюдавам друга последица от гостуването при баба. Отдавна известно е, че една трета от децата са с наднормено тегло и затлъстяване. Когато ги питам защо са испуснали така положението, все по-често отговорът е: „Бях един месец на гости при баба.” За нашенските баби внуците винаги са слабички и винаги са гладни. Трябва да се позасилят, преди да започнат училище. За тях ако детето не е наддало поне два килограма, то ваканцията е била неуспешна. Сякаш тя не е за почивка, а за угояване. И се започват безкрайни баници и мекици. До наднорменото тегло.

Бабите и дядовците ни обичат много. Но са поизгубили навиците от отглеждането на деца. Пращайки отрочетата си при тях за ваканцията, трябва да им припомним някои неща. Това са съвсем прости всекидневни неща. Тук не визирам някои съвсем безумни като: безрезервна отдаденост на някои практики от алтернативната медицина със странни методи за лечение и сляпа вяра към религиозни течения и секти. Подобни хора са настроени да правят от всички свои последователи. А децата са най-уязвимите и податливи на подобни манипулации. Но това е съвсем друга тема.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова