Медицински услуги
0898 817 037

Пролетната депресия – как да се справим с нея?

proletna-umoraПролетта идва, но въпреки разцъфтяващата наоколо природа се чувстваме уморени, нищо не ни радва. Трябва да предприемем нещо.

През пролетта се увеличава продължителността на деня, расте количеството енергия, която слънцето изпраща върху нашата половина от земното кълбо, има резки промени на температурата на въздуха и атмосферното налягане. В природата се извършва мощно преустройство, към което организмът ни трябва да се адаптира. Но понякога той просто не успява да го направи. Причината може да бъде недостатъчно биологично активни вещества в храната през зимата и ранната пролет, прекалено сурови пости,  повишена чувствителност към атмосферните промени по принцип или серия вирусни инфекции през зимата. В тази ситуация възниква състояние наречено пролетна десинхроноза. Потиснатото състояние на психиката и намаляване на силите са нейни прояви. За да се справим с нея трябва да нормализираме биоритмите си. Това не е толкова сложно.

Следете за храненето си. Трябва да се храните с мярка – откажете се както от преяждането, така и от изнурителни диети. Осигурете си достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Желателно е те да са произведени колкото е възможно по-близо до дома ви. Докараните от другия край на Земята е твърде възможно да не са съхранили полезните си вещества или с тази цел да са били обработени с много консерванти против бактерии и плесени. Ако нямате възможност да си купите пресни плодове и зеленчуци сполучлив вариант са сушените плодове, замразените зеленчуци или изсушените във вакуум. Тези начини за консервиране се прилагат веднага след обирането на реколтата и запазват всичко полезно в плодовете и зеленчуците. Като добавка към тях през пролетта е оправдано приемането и на витаминно-минерални комплекси от аптеката.

Съблюдавайте определен режим. Ако с приближаването на пролетта сте забелязали отпадналост, повишена уморяемост, по-лошо настроение, влошено самочувствие, за вас е особено важно да спазвате дневен режим. Старайте се в едно и също време да си лягате за сън, да ставате и да приемате храна. И вашето тяло по-леко ще се приспособи към новия ритъм на природата, а апатията ще отстъпи.

Избягвайте недоспиването. У недоспалият си човек се повишава кръвното налягане, покачва се нивото на кръвната глюкоза. Става по-трудно да се съсредоточи и да работи ефективно. Постоянно има желание да подремне. За това си лягайте преди полунощ, по едно и също време, оставете среднощните веселби за друго време. Осигурете си 7-8 часа сън. Ако имате проблеми с безсънието не започвайте веднага със силно действащи сънотворни. Опитайте някои билкови препарати или новия метод за мозъчна стимулация на кабинет ВитаСпортМедика.

Осигурявайте си достатъчно почивка след работа. Ако работите твърде интензивно и продължително без пълноценна почивка, организмът ви не може да се възстанови достатъчно.

Бъдете активни. Тренираният и подвижен организъм по-добре се приспособява към промените в околната среда и по-леко понася стреса. Слабоподвижният начин на живот забавя кръвотока и обмяната на веществата, което само по себе си прави човек по-вял и отпуснат, чувства се без сили. Запишете се на фитнес, на танци, плуване, бягайте или просто ходете. Особено полезни са разходките под яркото пролетно слънце. Не само подобряват физическата форма, но и помагат да пренастроите биологическия си часовник. Важно е физическите натоварвани да бъдат редовни, не по-малко от 150 минути седмично, най-добре всеки ден. Увеличавайте натоварванията постепенно, не се опитвайте да поставяте рекорди, важно е да изпитвате удоволствие от спорта. Ако имате някакви хронични заболявания първо се консултирайте с вашия лекар.

Търсете положителното. Положителните емоции помагат на организма по-добре да се справи с натоварванията. Оптимистите по-рядко боледуват и по-леко преодоляват стресовете. Не се впечатлявайте твърде силно от дребните житейски неприятности. Престанете да се жалвате постоянно от лошо настроение, ужасно самочувствие и куп несполучливи дела. По-добре забелязвайте всичко положително в живота, дори си го записвайте. Тогава ще забележите, че и най-безнадеждната житейска ситуация има и положителни неща. Нервното напрежение ни заставя да се мобилизираме, но при това се изразходват много ресурси. Ако стресовата ситуация продължи дълго или след нея непосредствено следва нова организмът не може да се възстанови пълноценно и се чувстваме изтискани

Липса на мотивация. Човек не рядко се оплаква от апатия, ако това с което се занимава не му харесва. Ако няма интересна цел, няма и сили за занимания с неинтересната работа.

Внимание! Изпитвайки умора често се опитваме да се ободрим с кафе или енергийни напитки. Като временно решение те са достатъчно ефективни, но не трябва постоянно да разчитаме на тях, защото те водят до изтощаване на ресурсите. Ако не си почиваме пълноценно в работата на нервната система настъпват неприятни промени – възникват тревожни състояния, безсъние, депресия. Нарушава се и сърдечния ритъм, покачва се кръвното налягане. Друг начин за добавяне на малко сили е да похапнем нещо по-калорийно, но това неприятно се отразява на фигурата.

Намаляването на жизнения тонус може да бъде и признак на заболяване. Посетете своя лекар, ако забележите, че:

–   Чувствате умора и апатия и при това без видими причини забележимо сте отслабнали или напълнели;

–   Вас не ви радва това, което по-рано ви е доставяло удоволствие;

–   Вашата умора не намалява след осемчасов сън.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова